Sabtu, 28 Januari 2012

siapa nak kulit sihat dan cantik? siapa nak shopping macam orang tidak terkawal? Maiiiii sat



Saya selalu menyangka, tabiat shopping saya dari dulu lagi kelihatan pelik. Pelik sebab saya lebih gemar shopping secara pukal. *pitam*. Ye, saya adalah gila shopping, yang mana ia lebih elok dari gila KAROK. eh kedua-duanya adalah SAYA. >_<



Sejak belajar dulu, saya akan shopping macam orang gila selepas berjaya mensiapkan assignment, sebab saya anggap ia adalah hadiah untuk diri sendiri. Duit yang JPA bagi setiap sem tu faktor saya jadi gila shopping.


Tapi sekarang bila sudah habis belajar, JPA tak bagi lagi dah biasiswa. Namun sekarang saya dapat biasiswa JPI (Jabatan Perkhidmatan Isteri) ..kihkihkih....


Dan alhamdulillah tabiat shopping dah normal. Yang mana, sekarang lebih positif. Iaitu saya dah kurang gila shopping. Yeayy TAHNIAH!!


Tapi kan.....lepas ternampak iklan di bawah ni, terus saya jadi tak terkawal.....TAK TERKAWAL!!!!!


Bukankah best kalau dapat hadiah Rm2,000 shopping sampai pengsan!!!!!





NAMPAK TAK APA YANG SAYA NAMPAK SEKARANG INI??

SUNNY SHOPAHOLIC CONTEST

HADIAH PERTAMA : SHOPPING SPREE WORTH RM2,000.00 baybehhhh!!





Jadi, mari beralih ke ruangan seterusnya....REVIEW mengenai SUNSCREEN FUNDATION COSMODERM!!







Sebenarnya, produk COSMODERM ni memang dah lama saya pakai. Waktu zaman belajar dulu, muka akan penuh dengan jerawat....lepas tu akan nangis mengadu kat mak dan boypren (pengalaman sendiri. KISAH BENAR).

Maka lepas terjumpa COSMODERM pada masa tu, dengan harga yang berpatutan, saya pikir, inilah JODOH saya. Tetibe. Haha.

Alhamdulillah, Tea Tree Series dia memang best. Muka saya yang oily dahulukala sudah terkawal. Tahniah untuk diri sendiri. Heeee...

Ok tu kisah lama...


Sekarang bila saya dapat tahu COSMODERM buat contest paling GILA SHOPPING macam di atas, malahan dia keluarkan produk baru, MAKA saya laju-laju pergi mendapatkan ia dan buat ujikaji sendiri.



Hipotesis.

H01: Terdapat hubungan antara gejala GILA SHOPPING dengan hadiah yang ditawarkan oleh COSMODERM.

H02: Terdapat hubungan antara gejala GILA SHOPPING dengan bershopping sambil memakai SUNSCREEN COSMODERM.

H03: Terdapat hubungan antara gejala MEMAKAI SUNSCREEN COSMODERM sambil berpuas hati dengan kulit muka yang semakin FLAWLESS lantas dia pun belanja KAWAN-KAWAN shopping bila menang peraduan ini.










COSMODERM
Sunscreen
Perfect Sunscreen + Flawless Foundation


Reduce appearance of fine lines
Neutralize free radicals
Increase Skin Elasticity
Lightens Pigmentation
Even out skin tone
Skin lightening
Seal moisture
SPF35 PA ++
Lighten scars


sebenarnya ia adalah BB Cream!!






Kepada yang selalu keluar rumah atau kepada yang selalu taknak pakai sunblock, perlu ingat bahawa kesan pendedahan kepada UV boleh menyebabkan kanser kulit dan bibir. Lepas tu, premature ageing akan berlaku di mana proses penuaan berlaku dengan lebih cepat dari yang sepatutnya. Lepas tu pigmentasi jugak akan berlaku..auwww tak nak kan? tak nak kan????






So mesti ramai yang tertanya-tanya, apa beza SPF 35 tu dengan SPF 15?

Ok SPF bermaksud "Sunprotection Factor". SPF yang tinggi bererti perlindungan yang lebih tinggi. Untuk kegunaan seharian kita, atau berkelah atau membeli belah atau pergi hantar lauk ke rumah jiran, anda perlu menggunakan produk yang sekurang-kurangnya mempunyai SPF 15.

SPF boleh dikatan sebagai ukuran perlindungan. Ia mempunyai kaitan dengan masa anda boleh berada di bawah cahaya matahari sebelum anda mengalami sunburn. Contohnya, SPF 35 akan membolehkan anda berada di bawah cahaya matahari 35 kali lebih lama, berbanding tanpa penggunaan sunblock.








Di dalam sunscreen foundation cosmoderm,mempunyai minyak vitamin e. Telah terbukti vitamin e dapat menentang radikal bebas. Ia merupakan anti-oxidany yang sangat bagus.!! Anda akan lihat perubahan pada kulit setelah mencubanya. Ternyata parut,lingkaran bawah mata akan hilang,liang roma mengecil dan kulit akan sekata kerana vitamin e dapat mengunci kelembapan.






Apa yang bestnya produk Sunscreen COSMODERM ni, terdapat 5 warna yang boleh dipilih bersesuaian dengan kulit anda!

kod 01: Nude
kod 02: Natural Pink
kod 03: Natural Beige
kod 04: Medium Beige
kod 05: Tawny Beige




Untuk kulit saya, saya pakai kod 02: Natural Pink...Walaupun kulit saya tidak pink macam Hello Kitty, tapi saya rasa biarla saya nak perasan mempunyai kulit pinkish2...hewhewhew....



Nah berani mati punya gambar. Tak mekap muka seperti apa? Seperti bibik? Ok, Sila jawab dalam hati!
Alhamdulillah walaupun muka saya skrg tidak ada jerawat, tapi gelung hitam bawah dan atas mata memang sentiasa jadi penyeri muka ini.

Lepas tu warna kulit tak sekata.
Tepi sini putih sikit, tepi situ gelap sikit.
Dual tone la kiranya muka ku ini.ke tri-tone entah.

Jadi, kalau saya tak pakai bedak, memang mirip Hantu Kak Limah, tapi versi Hantu Kak Jemah la.






Lepas dap dap dap dap sunscreen Cosmoderm .....terus jadi MACAM lawa je kulit.




(gambar ini adalah selepas 13 jam pakai sunscreen COSMODERM SAHAJA. Muka masih maintain tak berminyak dan flawless (walaupun dah berpeluh kehulu ke hilir ke sana ke mari berlari2). Tak pakai bedak walau sebutir pun. Butir? Ingat peluru kewww?)



 saya hanya pakai sunscreen Cosmoderm, Tanpa bedak langsung.
Kalau nak gebus, boleh la pakai loose powder atau bedak sikit. Secukup rasa la.
Tapi oleh kerana saya ni ada masa jadi pemalas gile, bedak tu tak tahulah terselit kat handbag mana, maka, silalah lepas ni boleh konfiden keluar rumah tanpa bedak.

Pakai ni je pun tak apa, sebab dalam satu botol ni memang sudah ada foundation dan sunblock serta vitamin E.


Dalam gambar kat atas ni saya pakai Sunscreen COSMODERM dan lepas tu saya pakai bedak PIXY.
Memang puas hati sebab boleh tranform jadi GEBUS secara tiba-tiba. Sapuan bedak pun rata je. Sambil dabdab bedak, sambil menyanyi lalalalalalaaa.
^_^




Paling best tak berminyak.
Saya buat satu lagi testimoni pada hari saya period, di mana seharian saya tidak cuci muka. Hanya pakai Sunscreen COSMODERM dari pagi sampai malam. Dan memang muka tak berminyak. Kalau berkilat2 pun sebab muka glowing le teww. 
Kebanyakkan foundation dan BB cream serta sunblock adalah berminyak. Jangan la nak tipu. Haha. Ada tu, baru pakai dah berminyak, jakg berdiri bawah panas terik, terus muka jadi kuali, letak ayam jadilah ayam goreng minyak muka.




Dan lagi satu, BB cream jenama XX yang saya guna sebelum ni, lepas pakai dan keluar berjalan-jalan dengan riang, balik rumah saja bukak tdung dan lihatlah kesan kuning2 kotor di tudung bahagian pipi. Kesan BB cream tersebut,.
Tapi pakai sunscreen COSMODERM ni memang takde kesan kotoran tertinggal kat tudung. Tak perlu gunakan Fab Total. Eh ni dah masuk iklan pencuci pulak ni. Haha.




Oleh kerana harga yang amat berpatutan, lepas ni instead of kau bawak 5-6 botol mekap la, foundation la, moisturizer la, sunblock la, lepas ni lupakan semua tu.
Hanya bawa Sunscreen COSMODERM ni saja.
Kalau ke mana-mana dan bersolat, lepas tu takperlu berejam duduk depan cermin mekap semula. Hanya pakai benda ini dan keluar laju-laju sambung balik shopping.
^_^






OK HIPOTESIS DITERIMA!!


teruja bukan??

Ya, saya sangat teruja dengan produk baru dari COSMODERM ni!!




So sekarang, kite kembali ke peraduan yang menggiurkan tadi.



Sunny Shopaholic Contest ni berlangsung dari 1 Disember 2011 sampaila ke 29 Febuari 2012. Haaa..Pergi tengok kalender...Sempat lagi kan nak join contest ni. Hadiah dia pun bukan cikai-cikai punyooo.


Hadiah pertama: Shopping spree bernilah RM2,000.00
Hadiah kedua: Shopping spree bernilai RM1,000.00
Hadiah ketiga: Shopping spree bernilai RM500.00
10 hadiah Saguhati: Produk COSMODERM bernilai RM100.00




Macamana nak sertai pertandingan menggiurkan ini??

1. Beli SUNSCREEN COSMODERM di Guardian, Vitacare, farmasi-farmasi persendirian atau beli secara
   online di www.mycosmoderm.com

2. Isi borang (boleh di dapati di Guardian / Vitacare) dan sertakan resit pembelian asal dan hantar ke alamat:

                  Sunny Shopaholic Contest
                  No. 13, Jalan Industri USJ 1/7,
                  Taman Perindustrian USJ 1,
                  47600 Subang Jaya, Selangor.

                        atau 


      Email butiran peribadi (Nama, Umur, IC, Jantina, Alamat, Nombor Telefon, Email), beserta BATCH
      NUMBER untuk SUNSCREEN COSMODERM  dan lokasi pembelian ke
      halalcosmoderm@gmail.com








3. Untuk memenangi hadiah utama, sila hantarkan gambar kreatif anda bersama SUNSCREEN COSMODERM dan tag di facebook Cosmoderm atau hantar menerusi pos atau email gambar beserta tajuk kepada alamat email yang tertera di atas. 
Kalau rasa-rasa semua gambar anda pun sangatlah kreatif dan comel tak tahu nak pilih mana satu, anda boleh menghantar sehingga 5 keping gambar kreatif dengan setiap resit pembelian SUNSCREEN COSMODERM. Haaaa senang kan!
















Untuk maklumat lanjut boleh lah terjah Facebook Cosmoderm, DI SINI  (banyak info menarik!)

atau boleh juga layari website Cosmoderm di www.mycosmoderm.com

atau kalau uols malu-malu, boleh terus ajukan soalan atau cadangan kepada saya di email address ini, k8888_whatzluv@yahoo.com

atau tanya direct ke Personal account Facebook atau fanpage saya ye  
^_^


InsyaAllah saya akan jawab soalan-soalan, keraguan-keraguan berkaitan produk COSMODERM sepantas kilat. Cewahhh..




Ok, selamat berjaya masuk contest ini ya.

Secara jujurnya, contest ni sangat berbaloi. Kalau tak menang pun tak apa. Apa yang penting adalah keberkesanan  SunScreen COSMODERM ni dalam menjadikan kulit muka kita semakin hari semakin sihat dan cantik, sebab hasilnya memang memuaskan hati. Saya semakin hari semakin jatuh cinta dengan produk ni sebab harga berpatutan dan hasil yang maveles.

Saya adalah jenis yang tak boleh dan tak kan boleh pakai liquid foundation dari dulu kini dan selamanya. Huwaaaa
. Tapi dengan Sunscreen COSMODERM ni muka saya tak ada masalah langsung!

Yahuuu








Entry selepas ini, saya akan buat review pasal COSMODERM Magic Exfoliating Gel with Vitamin E.

adik-adik dan rakan-rakan yang selalu mengadu muka takde masalah tapi kusam tu atau muka ada bekas-bekas jerawat yang degil rasa macam nak rendam muka seminggu pakai sabun Daia tu, sebenarnya anda sangat memerlukan Magic Exfoliating Gel seperti ini.

Sebab Magic Exfoliating Gel ni salah satu cara nak tanggalkan sel kulit mati. Cara lain ialah dengan sental muka pakai berus dawai.   




Ok mari berjumpa di entry seterusnya!!







46 ulasan:

saharinasaharudin berkata...

kak ain,nak tips cmna nak hlgkan jerawat yg sngguh degil ini drpd bermaharajalawak, eh x, bermaharajalela kat muka +__+

~eZmALiZa~ berkata...

wahhh....ini rahsia akak yeee??? hehehe...ptotla cantik je sentiasa.... :)

kene try satu nih....!! :)

cik tyqah berkata...

berape rm set ni k.ain?

Qasey Honey berkata...

tq share psl cosmoderm ni...mmg skrg tgh mcari produk kulit yg sesuai dan nk glow sikit...lps ni nk try bnda ni...

Ifah Ibrahim berkata...

very influencing punya entry... yeah esok lari laju2 g pharmacy :p

miss LawaLawa berkata...

ain,sekali pandang cam ayu raudah plak ain ni tawww hehe seyesly flawless nye kamu syg, intan pun nak try jugak la sunscreen COSMODERM kalau cam tu..pastu join contest ne tau leh dpt shopping spree ngn ain ke ;p heee

Cik mama berkata...

Aduh tergoda sudahhh...

nana narita berkata...

wahahaha ain anda mmg peng'review' terhebat!sy da tergoda ni..x nk join contest tp yg penting dia punya kberkesanan.tiba2je cosmoderm ni naik..sana sini org dok sebut..

cik chinta berkata...

aku tergode...aku tergode dgn kata2 mu. bt review cpt yang, b4 i trun p guardian. jauh ni nk g bndr. nk bli sekligus.

. berkata...

that is soooo awesomeee and u're so pretttyyyyyyyy. btw xpenah denga pulak jenama cosmoderm ni. price dia mcm mane? bpatutan tak utk student ptptn. huhuk

Tanpa Nama berkata...

rse2 brpe hrganyer ey kak...

A'ishah Kamaludin berkata...

Perghh, menggoda betul entri ni..

Berapa ringgit sunscreen tuu?

Ain Syafieqa berkata...

salam...^_^ wah...dulu saya ada pakai produk cosmoderm utk kulit berjerawat.mmg bagus tp sbb masa tu belaja lagi rasa tak mampu lak nak beli satu set.bila baca entry ni terus rasa nak cuba sunscreen tu.tapi...sunscreen tu ada fungsi memutih cam krim kecantikan safi tak?*teruja nih lau pasal produk.
hmmm...cepat2 la update pasal lain2 produk lek ye.hehe...

Ain Syafieqa berkata...

oh...ada nak komen lagi.hehe..jgn marah ye.produk cosmoderm tu halal kan jadi tak waswas nak guna.:)

starzieti berkata...

lepas bace entry nih terus tertarik nak beli cosmoderm tapi kene saba dulu sbb time nih poket dah kering. hehe.

bella berkata...

dekat mane product ni available ye?:)

Tanpa Nama berkata...

produk nie de jer kt Guardian kn? cz skrg xtw nk paka produk pew..T_T

hamzah ian berkata...

lelaki nk comel juga. hehe

khalifah berkata...

kat mana nk dapatkan produk ni ye??

khalifah berkata...

xpatutnyaaa..mahal giler kos hotel die.sesungguhnya..islam mengajar erti bersederhana

JarN Eha berkata...

salam sis.. nk tyer brp harge bb cream tue? cm berminat nk try..

cheq sue dieyha berkata...

bila saya pkai naik jerawat plak,bla sy rujuk pd pihak cosmoderm..diaorang cakap sunscreen ni x sesuai utk kulit muka berminyak.

nurul berkata...

saharinasaharudin:
salam dear.berdasarkan pengalaman kite yg dulu muke berjerawat, elok pakai skincare yg ade kandungan tea tree oil. :) sbb tea tree bertindak utk kawal minyak supaya tak over sangat die keluar2 maka kalau banyak minyak akan tumbuh jerawat :)
lagi satu, kalau muke jenis yg berjerawat, x digalakkan pakai foundation atau mekap tebal2 ye :)

nurul berkata...

ezmaliza: hehe kena try yangg :)

nurul berkata...

cik tyqah: yang..harga BB cream / sunscreen ni rm29.90 harga asal,tp promo rm23.90 je..kalau nak tgk harga2 utk produk lain boleh tgk kat website die www.mycosmoderm.com

nurul berkata...

Qasey Honey: hehe ok kakak.pasni boleh try!!

nurul berkata...

Ifah Ibrahim: hehheeh yeay cepat laju2 pergi carik produk ni!! ^_^

nurul berkata...

miss lawalwa: ehh yang...muke kite mcm ayu raudhah? hahha...agak2 muke husbnd kite mcm aqasha x? haa kan da terpengaruh cite gemersik kalbu.hehhe..awk lagi lawa sangat..lawa kuasa dua :)
yup2..boleh la pasni try cosmoderm.makin lawalawalawa la awk pasni yangggg :))

nurul berkata...

cik mama: auww comel...mari saya goda lagi..hahhaa

nurul berkata...

nana narita: hehe.thnks syg.kite teruja sbb kite dah try sendiri produk ni,sbb tu jadi teruja nak cite kat uolsss :))

nurul berkata...

cik chinta: haha...ok pasni kite buat review psl produk cosmoderm yg lain pula ye.sila tergoda! :)

nurul berkata...

.: yang.harga mmg berpatutan siyesly..hehe sunscreen tu baru rm23.90 harga promosi, atau harga asal rm29.90 je//kalau nak tgk harga produk2 lain boleh terjah website die www.mycosmoderm.com

nurul berkata...

anonymous: harga sunscreen ni rm29.90 (harga asal), skrg promo rm23,90 je ..kalau nak tgk harga produk cosmoderm yg lain boleh terjah www.mycosmoderm.com

nurul berkata...

Ai"shah kamaludin: harga sunscreen ni rm29.90 (harga asal), skrg promo rm23,90 je ..kalau nak tgk harga produk cosmoderm yg lain boleh terjah www.mycosmoderm.com

nurul berkata...

Ain Syafiqa: hehe.dlu masa kite student, muke berjerawat, kite pkai tea tree cosmoderm jugak.mmg best yang.hehehehe......ok pasni kite buat review yg lain pula :)

nurul berkata...

starzieti: hehe.xxpe syg.....nnti2 bile poket dah kembung skit boleh la try,.tp harga die x mahal pon.mmg berpatutan...sgt2 :)

nurul berkata...

bella: boleh beli kat guardian, apex, vitacare atau farmasi2 persendirian..atau kalau nak beli online pun boleh dari www.mycosmoderm.com

nurul berkata...

anonymous: ye.produk ni ade di guardian.atau apex atau vitacare atau farmasi2 persendirian :)

nurul berkata...

hamzah ian: auwww....ok mmg lelaki kena jadi comel

nurul berkata...

Khalifah:boleh beli kat guardian, apex, vitacare atau farmasi2 persendirian..atau kalau nak beli online pun boleh dari www.mycosmoderm.com

nurul berkata...

jarh eha: yang, sunscreen or bb cream ni harga asal rm29.90..skrg tgh promo rm23.90 je

que qausar berkata...

kak ain,,yg magic exfoliating gel wif vitamin E tu,,bila kak ain na wat entry dia? kite tade jerawat n muka tade mslh pon tp mayb cm kusam sikit kot...n,,klu kite pkai gel ni,,tade effect ley tba2 tumbuh jerawat menggunung kan? brapa ea hrga exfoliating gel ni?

Tanpa Nama berkata...

salam kak ain..saya dh try produk bb krim cosmoderm ni..muka jd kering la..mmg puas ati dari segi kawalan minyak..tp muka plak jd kering n mengelupas. ada satu statement akak
" Ternyata parut,lingkaran bawah mata akan hilang,liang roma mengecil dan kulit akan sekata kerana vitamin e dapat mengunci kelembapan. "
mengunci kelembapan, meant, mengeringkan kulit la ea? klu saya trus pakai krim cosmoderm ini tp pakai krim UV n pncuci jenama lain yang lembabkan kulit, ade effect x? sbb muka skrg dh semakin kering n mengelupas...minte pandangan akak.....=(

Tanpa Nama berkata...

salam kak ain..saya dh try produk bb krim cosmoderm ni..muka jd kering la..mmg puas ati dari segi kawalan minyak..tp muka plak jd kering n mengelupas. ada satu statement akak
" Ternyata parut,lingkaran bawah mata akan hilang,liang roma mengecil dan kulit akan sekata kerana vitamin e dapat mengunci kelembapan. "
mengunci kelembapan, meant, mengeringkan kulit la ea? klu saya trus pakai krim cosmoderm ini tp pakai krim UV n pncuci jenama lain yang lembabkan kulit, ade effect x? sbb muka skrg dh semakin kering n mengelupas...minte pandangan akak.....=(

shida berkata...

tnye pkcik google pasal cosmoderm..jumpe blog nie...
nice review..
tgh nak try produk nie... :)
salam perkenalan..~~

chocolate.aholic berkata...

betol2 elok ke..nk try tp takut,cz kulit jnis snstif..