Khamis, 9 Ogos 2012

Singapore 2012


Tempoh hari, saya dan adik beradik suami serta sepupu2 belah suami telah merayap ke Singapura.

Tempoh hari ke? Tak juga la. Sebenarnya agak lama juga percutian ni, tapi baru sempat nak buat entry sebab baru pagi tadi pasang Unifi kat rumah. Nampak tak? Bila dah lama tak update blog, macam-macam benda nak diceritakan dalam satu perenggan. Haih!

Kami agak mencurik masa juga sebab masa ni adalah seminggu sebelum puasa.  Oleh kerana bulan puasa nanti memang tak dapatla nak berHUHA-HUHA dengan semangatnya, ditambah pula ada 2 orang mak buyung dalam pengembaraan ini.


Kami plan masuk ke USS pada hari Isnin (sebab nak elakkan kesesakan orang). Maka sehari sebelum tu (ahad petang), kami dah merayap kejap masuk SIngapore sebab nak usha jalan. Sambil berjalan-jalan.



Gambar Keluarga
^_^

Ni kat Geylang Serai




 Masa kami sibuk-sibuk kat serbu pasar ni, peniaga pun baru nak sibuk-sibuk tutup kedai.
Sekarang kami masing-masing sibuk.
>_<


 Pergi terjah kedai yang masih terang benderang lagi.
Mereka tengah pilih-pilih kain batik.
Saya? buat-buat sibuk sambil beratur belakang tu.
MOtip!!



 Encik Suami dan kazen beliau, Along


 Kucing PUMA kat baju suami tu macam nak cakar saya je
Jeles letewww


 Tunggu lampu isyarat sebelum cross jalan.
Ada orang kata kalau pejalan kaki tak ikut lampu isyarat, nanti kena saman.
Kat tempat orang, please behave. (kelip2 mata)



 Jalan di sana agak pening.
Mungkin sebab tak biasa lagi.
(blerghhh!! Memang la.first time masuk sini kot!!)
Dah la kami bertunda 2 kereta, maka, memang macam lipan sikit.
Ke kiri tidak. ke kanan tidak.
ke mana kah harus ku tuju?

Naseb bawak GPS.



 Sebelum pulang ke Hotel di JB, kami singgah jap ke Marina Bay.






 ok cepat! cepat!
Update kat Facebook tulis "yahuuuuu dah ada kat singapura. gerek seyyyyyy"
"gerek seyyy" tu macam ayat feveret orang-orang singapura la.
Aku jiran dia, aku tau la.
(Kemainnn)








 Oh ya. pada waktu ni, patung Singa yang mulut dia keluar air tu, yang besar tu, tengah renovate.

Tapi ada singa kecik je ni.

Kami anggap, ini anak dia.

Pon boleh la dibuat props untuk bergambar!



 Alahai. Kecil benar anak singa itu.
Langsung tak nampak dalam gambar!!
Nasib baik nampak pokok. Ada juga props.
>_<




 .


 dengan kekasih halal je boleh posing mcm ni tau.
(kelip2 mata)







 Marina si cantik manis.




Lepas tu kami pulang ke hotel.
Tido awal.
Besok nak berjalan seharian bermain permainan di taman tema Universal Studio.
(Haaa kauu.Taman tema Universal Studio lagikkkk!!)




 yay dah sampai.

Sampai-sampai terus masuk.
tak payah beratur panjang bakhang beli tiket sebab kami dah beli tiket secara online.



 the mak buyung.
Masa ni saya sedang buyung 6 bulan.


So sebelum kite teruskan pengambaraan kita, mari lihat dah fahami dulu route atau map dalam USS ni.
KIte start di Hollywood dan mengikut arah putaran jam tau!!



HOLLYWOOD


 with aina.
ni depan kedai souvenier USS




 Ni maskot pertama yang keluar pagi tu.
Mungkin kami sampai agak pagi, tak ramai maskot yang berkeliaran.
Semua masih nyenyak tidur, mungkin.



 tapi yang pasti, burung yang pempuan pakai skirt pink tu, gewdik youuu!
hahha
Lawak gile tengok aksi dia.
Rasa nak culik dia bawa balik.




 Tak kenal.
-.-



MADAGASCAR



 Wahh lihat!!!
Alex the LION bersama rakan-rakan Madagascar!!!

TERUJAAAA



 So game pertama yang kami main adalah di sini ha.
Walaupun kami datang pada hari weekdays (isnin), namun ramai juga orang yang beratur.





 Sangat teruja.
Beratur panjang pun masih boleh tersenyum gembira!




FAR FAR AWAY



 Game roller coaster ni saya tak main pun.
Mak buyung 2 orang terpaksa tunggu diluar.
tak ingat pula game ape ni.
Tapi depan istana Shrek!


 Selamat datang ke Far Far Away.
Dalam tu ada shrek dan fiona yang loving couple sangatttttt.





THE LOST WORLD


 sedang meneliti telur dinasour.
sambil bandingkan kebulatan dengan perut sendiri.



 FINE!

Dalam jurasic park ni kami main game jugak. yang naik bot lepas tu basah-basah kena air.
Basah lencun tau tak??
Haaa tapi puas hati la.
sebab tu beratur kat situ dekat sejam pun tak apa.
sampai nak pitam pun tak apa.

>_<




ANCIENT EGYPT





 mari masuk ke zaman purba mesir.
tapi kali ni game roller coaster.
sekali lagi, saya dan dikwa terpaksa duduk diluar saja.
hahha
kasihan.



 badak permainan, tapi suara agak nyaring.
memang si penarik perhatian betol!
huh


 Masa ni dah agak petang.
Muka saya pun dah tak larat.
Sebab saya dah lapar.
Dalam beg suami tu ada je roti.
sampai habis saya kerjakan seorang.
>_<
kan orang mengandung akan selalu berasa lapar.
tabah je la.



SCI-FI CITY






 Roller coaster kat sini ada 2.
kedua-duanya memang dahsyat.
saya yang kat bawah tu, dengar bunyi pun dah takot.

kalau tak mengandung pun, memang tak mahu naik la.
takottt.
kronik habis dia punya laluan roller coaster.bersilang-silang lagi haaaa
>_<



 tunggu adik carik kunci kereta jap.
kemainnnn




 transformers!!

tapi kami tak masuk pun.
sebab kena cas tiket lain rasanya.
lagipon, mak tak larat nyah!!








NEW YORK





dari jauh sudah nampak sesuatu.
van sesame street!!



 mari ambil gambar!!!

ada je watak sesame street yang lain mcm ELMO, Garbage Monster, cookie monster, tapi semua kena beratur panjang nak amik gambar.

jadi kite pilih watak yang suam-suam kuku je la, tak payah susah-susah berebut amik gambar.
hahha






 masa ni dah kembali ke Hollywood semula. sebab jalan keluar adalah sama dengan jalan masuk tadi!





 sementara tunggu mereka-mereka yang lain beli souvenier USS, saya sibuk main topi kat celah kedai tu.


 happy betul budak baju hijau tu main topi.
whateverrrrr




cleopatra perut bulat.
bye!





lepas tu kami gerak balik ke KL malam tu jugak.

sebab esoknya ada yang kena pergi kerja!



Maka berakhir la pengembaraan kami sekeluarga.
InsyaAllah raya kedua tahun ni akan bercuti lagi.

Pergi mana?
Tungguuuuuuuuuuu





ps: phew. i miss u blog!

8 ulasan:

nia marlissa berkata...

mak buyung memang comelsss :) cute sgt

Hazwani Harun berkata...

Kak ain comellllss...hehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

dah peknen pon still comel dan cantik..


gambar yg hari ahad yg adik pakai baju bunga-bunga tu x nampak mcm org peknen pon :))

Rina Ellisa berkata...

Akak cute!!~ :D

nabila azmi berkata...

ritu nabil pon gi uss.bes=)=)...

hehe...

miss u kak ain=)

Ungku Habibah berkata...

Comel nya akak nii geraaammm tgkk!! Hihi. Btw yang transformer tak payah tiket lain kan? Best gila transformer tu tp confirm ibu mengandung taleh naik. Hihi

Next time, baby dah keluar and dah besar skit boleh bawak dia datang sini. Confirm jenuh akak and hubby layan anak-2 kalau dtg sini. Hihi :)

Teringin nak jumpa akak live. Huu ^_^

Tanpa Nama berkata...

Hi fyi yang transformers tu tak payah beli tiket lain, just pakai tiket entry tu, so next time if pi USS don't forget to try transformers sangat besttttt =)

Tanpa Nama berkata...

Hi fyi yang transformers tu tak payah beli tiket lain, just pakai tiket entry tu, so next time if pi USS don't forget to try transformers sangat besttttt =)