Selasa, 4 September 2012

31 weeks Contraction

Hari ni ngam-ngam kandungan 31 minggu 6 hari.

Saya baru balik dari berjumpa dokter untuk monthly checkup. Alkisahnya...malam tadi....tak dapat tidur.



Pukul 10 malam saya mula rasa sakit mcm senggugut. Walaupun lama tak melalui senggugut tapi saya kenal rasa tu. cuma saya masih tak kenal lagi rasa contraction nak bersalin.

Saya diamkan lagi dan buat tak tahu saja sambil menahan sakit.

Nak masuk pukul 12 tengahmalam semakin sakit pula. Saya terus bagitahu suami supaya bersedia utk bawa saya ke hospital kalau ada pendarahan keluar nanti. Sebab saya yakin, itu adalah contraction. Dangggggg!!!!!

risau bukan kepalang. saya berdoa supaya janganla baby bersalin pramatang. kalau boleh nak baby lahir 35 minggu ke atas. sebab berat sekarang pun masih belum sampai 2kg pun (mungkin).

langsung tak boleh tidur. sakit. tapi kemuncak kesakitan dalam 20 minit sekali. sambil tu baby juga bukan main mengaruk dalam perut. tendang sana sini sepanjang kesakitan tu.


pukul 4 pagi terjaga sebab sakit datang lagi dan kali ni perut telah mengeras. tapi takde darah atau air yang keluar. lega sedikit.


saya tak kejutkan suami. cuma sambung semula tidur selepas pujuk-pujuk dan bercakap dengan baby supaya bersabar.


pagi tadi pukul 10 pagi barulah berjumpa dengan dokter saya (masa tu tgh sakit lagi). bila dengar cerita saya, memang dia cakap itu adalah kontraksi. pastu lepas kena seluk kat bawah tu, die kata takde bukaan lagi.

maka die bagi saya ubat Ventocin utk hilangkan rasa contraction tu. Kalau masih lagi rasa sakit, die suruh cepat-cepat ke sana semula dan kena tahan wad. Mungkin bersalin awal. Tadi check berat baby baru 1.7kg.


Balik. suami belikan breakfast mcD. Sarapan.Makan ubat. baring. sambil tu sempat pujuk lagi baby supaya jangan keluar skrg. tapi kalau ditakdirkan die nak keluar skrg pun mungkin sbb die da x tak sabar nak jumpe umi dgn ayah dia. :') cuma harap baby sihat sentiasa.


kesan 3 jam lepas makan ubat...alhamdulillah dah tak rasa sangat contraction adela sikit2 tapi tak kuat sgt..

rasa menggigil sikit...dokter dah pesan mmg makan ubat ni akan ade gigil2....and jantung cam berdebar kuat gile. saya rasa mmg effect ubat ni. tak apa.demi anak. semoga Allah permudahkan perjalanan anak saya utk lahir ke dunia tak lama lagi.Amin.


l



27 ulasan:

anariffin berkata...

huhu dear..do take care ok..bace post ni..sy pulak yang berdebar2 risaukan ain..hope evrything fine dear...n baby itu juge..

-icha03- berkata...

semoga semua jalan lancar
ye?
insyallah
:)

Cik Nuries berkata...

Semoga kak ain n baby sehat hendaknya k..heee.. =)

PutriesNoora berkata...

amin...semoga semua selamat ye ain!!=)

AINI CHE DIN berkata...

take care..smoga semuanya selamat

aneem berkata...

Ya Allah
sabar yer bby
umi awk cakap jangan kuar lg
hehhehhe
my b k.ain aktif sangat kot
sbb 2 bby dia x sabar nak kuar
aper2 pown moga bby n ain sehat

juls julie berkata...

aslmkm umi & baby kesayangan.....

ain, take care tauu..!! hope xde pape. dugaan ibu mengandung mmg cam tu.. lagipun dah dekat2 dah kan...

baby, tamo nakal2 skrg... tggu cukup masa baru kamu tendang2 perut umi k..

hhehe ;)

nuruashia berkata...

mak aihhh kesiannya sys!
huhu...be strong ye sys!
take care ^^

Nurul Akmal berkata...

Amin.. InsyaAllah, Kuatkan semangat..

Chekgu Azrine berkata...

sekarang akak dah 33 weeks..dah rasa 2x camni..risau gak..sebab pregnancy sebelum2 ni tak pernah rasa..mmg sakit mcm contraction tu..sebb tau camne rasa..ada yg kata tu false alarm..

HAJAR AZMAN :| berkata...

semoga semuanya selamat sis :)

TAK SABAR NK TGK BABY COMEL

Min Aina Ila Aina berkata...

pernah dengar tentang contraction palsu ni, apa istilah perubatannya tak ingat. Tapi saya tak alaminya.Semoga baby dan ibu baik2 saja. Doa banyak-banyak.

Huda Rahman berkata...

saya doakan kak ain dan baby selamat. risau pulak sy. huhu

ImaDean berkata...

mudah2an sumenya selamat my dear sister... byk2kan doa dan selawat ye..kami sume doakan yg terbaik untuk ain...love!

Aida Jelita berkata...

jagi baby baik baik tau cakap dengan dia amau nakal nakal kesian ummi heeee

boni kacak berkata...

semoga segala2nya dipermudahkan buat awak dan suami ye.. amin..

Siti Hajar berkata...

Salam Ain, take care. Mudah-mudahan semuanya selamat k....

mRs aGed berkata...

itu adalah braxton hicks feeling...try search ok...take care ye :)

drzira berkata...

Teharu bce..smoge dprmudahkan sume kak ain. Bce alq byk2..

drzira berkata...

Teharu bce..smoge dprmudahkan sume kak ain. Bce alq byk2..

kutoOobambOo / ericoanaci berkata...

semoga selamat byk2 berdoa

Tanpa Nama berkata...

dear,
akak first baby 31 weeks... then second baby 33 weeks... take care k...

Mak cik leez berkata...

sye dulu bsalin pramatang... mase tu 31w 6d jugak...sebabnya anak sye tak bergerak..then pegi hospital terus doc buat operation..kalau lambat harapan untuk hidup tipis... mase tu berat baby 1.4kg, kena tahan dalam NICU selama 35hari, ulang alik la sye ke hospital selama 35 hari..
tak pe lah dia nak kluar awal atau lambat janji ibu dan baby sihat :)

cik izi berkata...

TADI ADA BACE ENTRY LAMA KAK AIN SAL PENGASUH TADIKA,,HEEHHE..I CAN FEEL..

cik tyqah berkata...

xsabar nk tgk baby k.ain..semoga semuanyer selamat..~~

AyaZuki Is Cullen berkata...

kak ainnn..takot pulak aya..aya doakan semuanya berjalan lancar.aminnn. take care

SuriaRashid berkata...

Salam Ain comel..
Igt lagi tak kat akak nih? Hrmm..jg kandungan elok2 yer..kalau boleh biarla cukup bulan..nanti sedey tau kalau bb tak cukup bulan..cian tengok dia dlm incubator..JAGA ELOK2! tegas dari seorang kakak...By the way..jom la singgah di blog baru akak..suriarashid.blogspot.com..