Isnin, 3 September 2012

Kisah Raya 2012 Saya. (amaran: entry ini mungkin meleret sikit.Maksudnya, part raya sangat sedikit, part lain pula lebih-lebih)


Tahun 2012 ini adalah tahun kedua saya beraya sebagai seorang isteri. Tahun pertama beraya di JB.

Tapi tahun ni adalah tahun pertama beraya sehari saja. Hahahahaha. (gelak ikhlas)

Tapi saya begitu bersyukur sebab dapat jugak beraya dengan keluarga sendiri walaupun sekejap SOBS SOBS (amboihhhh..capslock?)


Tema tahun ni warna grey. Jangan kau tanya kenapa grey suami tak sama dengan grey isteri. Hahaha (gelak ikhlas tapi jauh).

Sebab last minute beli baju memang jadi macam ini. Bimbang perut semakin bulat tatkala menjelang aidilfitri, maka isteri berhasrat beli baju raya 3 hari sebelum raya. Nahhhh RASAKANNNN...... semua warna cantik-cantik orang dah beli awal-awal... Tinggallah warna yang tiada pilihan. Namun tetap dalam kategori grey, bukan? OK FIne.









Anak buah kedua saya. Nama dia Kyra.
Nur Kyra Sabryna
Budak ni muka dia sometimes tiada perasaan.
Contohnya, kau agah dia, kau yang penat. Dia rileks je buat muka bosan. 
Mungkin Kyra suka gelak dalam hati saja.
EGO tinggi.
Bhahahahhaa
kakmas, ampun dipinta kerana ngumpat anak kakmas. Selamat Hari Raya!




 Suami isteri berseri-seri,
mari kite beraya lagi.
(tetibe)



 Mak cantik dan Kyra minah bunga.



 Mak Pak Kyra.



 Shapik memang suka buli uncle Adik.
Gambar ini bahan bukti kukuh.


 kesayangann paling comel...wiwitttt

^_____^




 Mak dan saya dan kakmas dan duit raya kakmas pegang.


 Setakde-takde perasaan muka Kyra tu, ada hati jugak dia nak menyakat Shapik.
Sempat je tangan dia nak tarik rambut shapik.








 CANDID!


Tahun ni semua ada di JB di pagi raya kecuali abang kedua saya iaitu Aie.
Jadi kami amat merindui aie, kakhusna dan baby Afiaa.
Sebab mereka balik ke JB pada hari raya ke 3 kot. 
Tak sempat berjumpa.
sobs sobs sobs


Lepas bermaaf-maafan kami semua menuju ke rumah nenek yang dekat je. Kat bandar baru uda.
Sampai sana makan lagi.
lepas tu dah pukul 12.30 terus kena mintak diri sebab saya dan suami terpaksa pulang ke ibukota (kemainnnnn), sebab nak mengejarkan flight ke London pukul 11.40 malam.


 beraya dalam kereta.
huwaaaaaa


 highway masih ramai je orang.
semua pun pergi beraya.



sampai di KL terus sambung kemas beg, mandi-mandi berehat dan lepas maghrib terus ke KLIA




 adik, budak muka ngantuk, kaknis



mak buyung kena tahan.
sebab kena tunjuk surat doctor dan kena sign borang kepada MAS.




12 jam perjalanan yang mematahkan pinggang. 
6 jam pertama kaki dah kebas. So kena bangun dan berjalan-jalan dalam kapal terbang tu.
Lepas tu sambung tido balik.
Nasib baik saya beli Flight Socks tu. InsyaAllah dalam entry lain saya akan cerita pasal stokin sakti tu pulak.
kemain sakti die.





 Alhamdulillah. Raya kedua da sampai di London.
Driver terus hantar ke Holiday Villa.
Waktu tu da pukul 7 pagi.
Suhu tidak terlalu sejuk sebab masih summer.










Lepas letak barang di hotel, terus tak buang masa, menuju ke Bicester Village Factory Outlet.
Baju pun tak sempat tukar youuu. Haha..
Sampai di sana agak awal, maka belum ramai orang lagi.




 Tapi saya syak banyak kedai dah takde and ade kedai yang dah tukar kedudukan.
Sebab lain sikit dengan masa 1st time saya pergi sebelum kawen dulu.








Dah puas berjalan, dalam pukul 11 pagi tu kami bertolak balik ke hotel.
Ahhh leganya dapat berehat!!


 Ni stok makanan segera yang saya bawa dari Malaysia.
Makan dengan apa?
Tidakla makan begitu saja.
Makan dengan nasi impit segera.
Nasi impit import dari bilik mak dan ayah mertuaku hewhewhew


 ni view dari bilik kami di Holiday Villa




Aktiviti Hari selasa adalah merayap satu family ke Oxford Street.

Bila cakap pasal Oxford Street je, of course la kan terbayang pintu Primark.

hewhewhew

Tapi aura shopping kali ni tak berapa nak dahsyat sangat.
Pasaipa aku tak beli banyak baju kat sana?

Sebab saya mengalami kekeliruan napsu kejap

Nak beli baju size sekarang ke size lepas bersalin?
Nak beli baju size sekarang ke size lepas bersalin?
Nak beli baju size sekarang ke size lepas bersalin?
Nak beli baju size sekarang ke size lepas bersalin?
Nak beli baju size sekarang ke size lepas bersalin?

Last-last tak beli langsung.

Seluar apetah lagi.
lalu pun tidak.
haha
kali ni pergi primark macam orang baik-baik je.
Kalau dulu, rasa nak tido je sana.
ye la.
kalau dah baju sume murah-murah 2-3 pound pun boleh dapat yg comel-comel, siapa tak histeria kannn cmtu.


so kali ni, shopping barang untuk anak je la.
teruja kat department baby saja.

Nampak tak..
nampak tak....
Pemikiran yang mengalami kekeliruan sebentar tadi, telah bertukar menjadi pemikiran berunsurkan keibubapaan.
BHAHAHAHA








 NI paperbag Primark setelah digabungkan kami punya satu family.
Saya punya 2 paper bag JEWWWW
(haha,annoying tak baca tulisan yang ada capslock macamni??)




 Rehat jap depan Primark.
Penat shopping.



 Lepas tu angkut beg-beg Primark tu menuju ke Westfield pulak.
Kami ke sana naik underground je.
Ini adalah shopping complex ye.
Tapi saya rasa yang paling best kat sini sebab ada wifi free.
Haaa
jangan tak tahu.
Hotel kami tu takde wifi.
Eh silap.
Ade wifi tapi 30 minit kena bayar 5 pound.
Baik takyahhh!!

So sepanjang lepak kat Westfield ni la saya upload gambar-gambar, update status kejap.
tapi sekejap je la.
bajet boleh bawak tilam bantal tido sana?
Haha kena tangkap kangg masuk lokap.



Makan di JOM MAKAN di Westfield sebelum pulang ke hotel.
Antara restoren halal kat area sini.


Balik hotel dan berehat.






 Petang tu kami sekeluarga keluar bersiar-siar kat area Hotel.

Oleh kerana Holiday Villa ni memang kat central of London, best sikit la sebab banyak tempat yang dekat-dekat je semuanya.
kalau tak larat pun, naik bas je.



sebahagian dari baju baby yang saya beli kat Primark.
Ni baru hari pertama ke sana.
Sepanjang berada di London haritu, dekat 3-4 kali jugak berulang shopping kat Primark.
Dahsyattt.


Aktiviti hari Rabu, kami keluar hotel seawal 4 pagi. Bawak bagpack (sepersalinan baju dan baju tido) sebab nak tidur di Paris 1 malam je.
kami ke Paris naik Eurostar.
Train sampai pukul 5.40
Tapi kena sampai awal sebab kena check passport, tiket dan beg sume.





 Muka bangun tido.



 Tengah tunggu train, boleh lapar.
Actually saya memang sentiasa lapar.
(tgk badan laaa)
Maka, memang kena ade apa-apa yg boleh dimakan dan perlu diletak dalam beg.
wuuuuuu..





 masuk, ambil tempat duduk dan tidur semula.
perjalanan makan masa 2 jam lebih (kot)
saya tak sure sebab saya tidur dengan nyenyak.


 bangun sebab nak tengok permandangan yang indah.
kemudian tidur lagi.


 belek - belek peta Paris sebab kami sekeluarga berjalan ke sini hanya berpandukan peta.
Tapi ayah mertua saya dah penah datang sini so beliau mmg dah ade experience jugakla.



 beli tiket train underground pula menuju ke Eiffel Tower.


 yay dah nampak ituuu apa!




 Sampai-sampai je, suami readykan makanan untuk isteri yang sentiasa lapar ni.




 nasi goreng kampung instant.



 makan nasi goreng kampung kat bawah eiffel tower adalah kewl!!

suami tak makan sebab suami sedang berpuasa enam

^_^





 Dah kenyang, duk diam-diam.

Oh masa ni, kakak ipar dan adik-adik ipar ku tengah beratur beli tiket naik Eiffel Tower

saya dan suami mula-mula taknak naik, lepas tu tiba-tiba ubah fikiran.

Mungkin kerana saya terfikir, bila lagi nak sampai ke sini. 

Lagipun, nak bagi baby merasa naik Eiffel tower.






cepat-cepat beratur beli tiket!!

Harga tiket berbeza-beza tau.

kalau yg naik sampai ke puncak atas tu 14 Euro.

kalau nak naik sampai tengah je rasa dalam 8 euro




 kami ramai-ramai naik sampai atas.
dah alang-alang naik Eiffel Tower kan.






 kat tingkat paling atas ni ada pejabat encik Eiffel.
sampai hati encik Eiffel tak jemput kite masuk.





Muka kecuakan berada di puncak menara Eiffel

harap baby tak cuak sama.

bhahaha



 orang teropong bawah.
bukan atas, nurul ain!!!!!

malu seh.



 boy


 boy punya abang.
wiwittttt









kemudian kami menuju pula ke  Champs-Elysées 
sepanjang jalan tu banyak kedai branded.












 LV besar ada di sini.




Hari Khamis pulaaaa.

bangun tidur dan terus keluar berjalan.

Oleh kerana tiket balik London kami adalah pukul 9 malam, maka kami banyak masa juga di Paris ini.

Pagi-pagi keluar dan menuju ke Hard Rock Cafe.







 Hero-hero keluarga suami saya!





 Galeries Lafayette



 Bagi ibu-ibu mengandung yang melancong, adalah sangat heaven jika terjumpa 2 benda ni je.
1) tempat duduk
2) toilet

hewhewhew

masa ni tengah tunggu ibu mertua dan ipar2 tengah beratur beli beg Long Champ.
kat sini harga dia murah berbanding di Malaysia.
sebab tu nak beli pun kena beratur..
wuuuuu




Lepas tu balik ke London.
Sampai London dalam pukul 12 tengahmalam mcm tu.
sampai hotel terus tidur keletihan.



Hari Jumaat!!



 Breakfast di hotel.
Suami temankan saja sebab dia masih lagi berpuasa enam.



 Lepas dah kenyang, pergi merayap ke Harrods pula.
yay!!


 masuk Harrods, bahagian kanak-kanak, terus semua pun jadi teruja.



 piat telingaaaaa!!


 oh mai!
besaqnyaaaa




 Ni paling best!!!
huwaaaa saya mahu semuanya!!



 gigit tangan suami saya???
hepp heppp..biasa diaaaaaa...

nanti saya babap awak nanti, singa!




 comelnya!



 comelnya lagi!


 comelnya lagi dan lagi!!

tapi saya tak beli apa-apa pun barang hello kitty kat sini sebab ia adalah sangat mahal kerana ia adalah original kerana duitku begitu berharga.
(errrrrrrrrrrrrrrr)



 sayalah Darth Vader yang tengah mengandung tu.
hahahha



Actually lepas ke Harrods, kami pergi lagi Primark.
kan dah cakap, obsesi.


Hari Sabtu!!

Saya sepatutnya berjumpa kawan saya , Izzati Manan yg sedang belajar di UK.
tapi kebetulan minggu ni dia tak dapat turun ke London.
Maka tak jadi jumpa.
Tak apa..tak apa..
nanti balik Malaysia kite jumpa naaaa
Rindu sangat kat dia.
^_^



Jalan-jalan berdua dengan suami.
Saja lalu Malaysian Hall, sebab betul-betul belakang Holiday Villa tu je.

Ingat nak pergi minum di sana tapi nampak macam penuh saja.
maka kami batalkan hasrat tersebut dan teruskan misi berjalan-jalan sebab besok dah balik ke Malaysia.

 ok jangan dengki tau
saya ade set makan Hello Kitty!!
Masa saya buat demonstrasi makan menggunakan pinggan tu depan suami, tergelak-gelak saya.
Macam main pondok-pondok je.
hahahhaa
ok sila dengki sekarang!
^_^



Hari Ahad!!


 Driver hantar kami ke airport.





 balik Malaysia!!

yay!!

bestnye bestnyeee


tapi menahan la 12 jam sakit pinggang.
wuuuu






sampai-sampai rumah, suami keluar kejap cari Harian metro.

Jakg dia balik bawak majalah,

Majalah Pempuan pulak tuuuu!!!





 rupa-rupanya sebab ada bini dia..
ok dimaafkan.
tetibe.haha





so uols boleh la dapatkan majalah perempuan edisi raya sebab ada juga blogger terkenal dalam tuuuu..iaituuu..

jengjengjeng


 Yuyu Zulaikha 


 Kak Rina Salleh










ps: KESEMUA GAMBAR DALAM ENTRY INI MENGGUNAKAN GALAXY NOTE. aku teruja gile dengan hasil gambar ohsem macam ni!! 




26 ulasan:

nuruashia berkata...

waawhhhhhh sgttttt jeleshhhh ngn kak ain!!!!!!!!!!!!! huwaaaaaaaaaaaaa...
da[at g london plak tu..then dpt stay lme..dpt shopping byk..adudududu..
tp yg pling jeles ialah, kak ain cantek gileeeee! ehehehehhe.. ^^

take care kak ain! :)

Wani berkata...

fuh...bace pon dh penat >,< salute u la jln2 sambil bwk perot >,<

boni kacak berkata...

wah..tak dapat digambarkan betapa bestnya pergi sana...

Tanpa Nama berkata...

assalamu'alaikum kakak cantik :) I've been u're silent reader for quite long time..hehe..selamat hari raya.. semoga kak ain sentiasa diberi kesihatan yg baik sepanjang masa.. btw, bestnye kak ain pegi holiday..kalau kak ain x kisah, boleh xsaya nk tau budget akak dam suami holiday dkt sne? total tiket flight+hotel both in paris & london.. bcoz I'm planning to go there but don't know how much should I spend. thanks kak ain!:))

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

as-salam ainn :))

bestnya ain beray dekat london dan paris yee..

t kalau balik pulai perdana mai singgah umah akak kt perdana terrace ya hehe..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

as-salam ainn :))

wah bestnya raya kat london n paris yaa

t kalau balik pulai perdana mai singgah umah akak kt perdana terrace yee

sYiRa LoKMaN berkata...

best wooo

ieqa berkata...

Akak, berapa tiket pergi/balik London?

Bestnya beraya kat sanaaa. Selamat hari raya kak! :)

Syafiqah Hashim berkata...

seronoknyaaa...dapat ke london! paris!
btw, belum terlambat nak wish Selamat Hari Raya :)
exited nak tgok baby kak ain :)

nur hidayah isa berkata...

wah edisi bumper ni sebab entry panjang sangat. hehe. nape pergi jenjalan time hari raya kak ain?

aneem berkata...

as salam
selamat hari raye
besh..besh.... dapat p holiday london gitew
walaupown pegnal stay jalan jauh hehhe
semoga bby sehat amin

Sha Saperi berkata...

sha tag nurul ye

http://shasaperi83.blogspot.com/2012/09/kali-ke-2-join-segmen-ni-sbb-en-firdaus.html

PutriesNoora berkata...

beshhhhnya laling!!=)selamat hari raya=)

laskar pelangi berkata...

tersangat jelesssss tengok gambar tu semua..hihi
kak ain,tak sangka guna galaxy note pun dah comel gmbr..ingt guna dslr dah tadi...

Lovely Love.. berkata...

salam ain..

update cepat2 pasal flight sock tu tau..

Anis Adila Aris berkata...

baru nak tnya pakai camera apa tngkap gmbr yg owesome rupanya pakai camera hndset je

Boo berkata...

Assalamualaikum kak ain!
selamat hari raya..
syoknya jalan2 jauh.. kesian ibu mengandung ni :)

ImaDean berkata...

mak buyung comel....

best giler dpt beraya di london...:)

ImaDean berkata...

mak buyung comel....

best giler dpt beraya di london...:)

Aida Jelita berkata...

ibu mengandung ni steady je pakai converse pi jalan jalan hahah

nurul berkata...

tgk bju bby?bby boy ek kak ain?

ruz sensei berkata...

brp bulan dh ain??

AyaZuki Is Cullen berkata...

bestnya kak ainnn >.<

wahida idris berkata...

panjang nyeee entry kak ain. tapi best tau. hihi

kak ain semakin comel la. harap baby kak ain lebih comel dari kak ain. bhahaha ! ;p

Makbed berkata...

Subhanallah...

How I miss reading your blog.
MAkbed tukar url pehtu terlupa nak add awak kat dalam Reading List. And now, awak dah pregnant. Dah sarat da.

Waa.... banyak nye nak ke khatam balik.

BTW, awak sgt gojes as ever. Belum terlewat kot nak ucap tahniah. HAHAHA... MAkbed nak maca entri memula awak discover awak peknen. TApi, jenuh la nak kena belek satu persatu.

JEmputlah follow kalau sudi. Dulu pakai makbed.com. Skang dah tukar da....

zarazery berkata...

ain, baju baju pregnant ain sangat cantik, buatlah review pasal baju-baju pregnant ain
comel lah