Ahad, 30 Disember 2012

kisah Vitamin C yang berbahagia!

bercakap pasal supplement yang memang popular di kalangan kite wanita-wanita ni kan, sebenarnya sebelum ni saya tak pernah terjebak pun!

sebab saya bukan seorang yang konsisten. Maaplah mengata kepada diri sendiri. Tapi YA, saya selalu je buat-buat lupa nak makan apa-apa makanan tambahan especially dalam bentuk tablet atau pill. 

So daripada beli tapi makan sekali dua, baik takyah kan gatal tangan nak beli! Gitewww

Sepanjang kehamilan pun, obimin atau kalsium pill yang dokter bagi setiap bulan mmg aku tak pernah sentuh pun.. Haha..Rasa bazir kan? Tapi nak buat macamana, memang tak suka dan selalu terlupa nak makan. Kalaulah suami boleh makan obimin tu, dah lama kite paksa dia makan! haha



TAPI!

Seminggu selepas saya bersalin haritu, dokter bagitahu jahitan saya masih belum kering sepenuhnya. Dia pesan supaya saya makan buah oren setiap hari. Memang tak berani nak makan buah oren tu takot perut Irdina tak tahan kang dia terberak-berak pulak memandangkan saya fully BF dia.

So dokter pun bagilah sesuatu yang saya tak suka ni...pill...



Nak baik kan jahitan punya pasal, KENA makan.


2 minggu lepas tu, terus terkejut dengan perubahan diri.

Jahitan of coz la dah baik (alhamdulillah SGT!), tapikan, kite perasan seluruh badan pun jadi putih dan kulit jd HALUS LUS LUS LUS (sound effect bergema!).

Muka apetah lagi , rasa gebus baq hang (giteww,tahap keyakinan diri sgt tinggi!)

Sebab sepanjang tempoh berpantang, saya memang tak gunakan produk muka apa-apa pun.

sebab tak sempat nak belai muka. lagipon, masa berpantang adalah masa untuk tidur dan belek anak. benda-benda lain langsung tak sempat buat. apetah lagi nak pakai-pakai krim muke sume.

So saya rasa pengambilan vitamin c semasa dalam pantang adalah idea yang bernas.


Suami pun hari-hari nak puji kite makin putih. Dah la masa tu dalam pantang. Dengan rambut ikat tinggi-tingginya, dengan bau minyak urutnya, dengan berkain batiknya, punnnnn nak puji lagi...orang dah puji, kite terima je la....Redha...Bhahaha









JOM TENGOK APAKAH MANFAAT VITAMIN C?



1)Membantu mengurangkan kadar kolestrol dalam darah.

2)Menghalang SKURVI. (SKURVI=Penyakit yg disebabkan kekurangan Vitamin C dlm makanan, ditandai oleh gusi bengkak dan berdarah, pendarahan dibawah kulit, dll)

3)Mempertingkatkan sistem pertahanan badan.

4)Memguatkan dinding salur darah.

5)Menolong pembentukan tisu gentian.

6)Membantu pembentukan kartilej, tulang dan gigi yang sihat.

6)Mengurangkan kedut pada kulit

7)Membaiki parut pada kulit.

8)Mencegah penurunan payudara dan buttock

9)Menjadikan kulit lebih cerah

10)Menghilangkan jerawat dan pigmentasi.

11)Menjaga kesihatan otot dan mencantikkan/menghaluskan kulit.

12)Membantu penghasilan collagen dimana collagen dapat meningkatkan keanjalan dan keremajaan kulit.

13)Melambatkan proses penuaan dan menghaluskan pori-pori pada kulit.





So disebabkan vitamin c yang dokter bagi tu dah habis stok, saya dah risau..

mana nak cekau vitamin c ni...

 Fellina Beauty adalah jawapannya!!!




walaupun tema vitamin C Fellina ni tema sekolah menengahhhh (baju putih kain biru), tapi kehebatannya tak dapat disangkal lagi.

Nak makan pun rasa bersemengat je. (hahahah takde kena mengena laaaa)



so kini, saya continue makan vitamin C ini sahaja.

senang nak dapat stok,beli online je, tau-tau dah sampai depan rumah!







so kalau uols nak dapatkan Vitamin C dari Fellina Beauty ni, boleh terus contact:

cik SEPET 
SMS/WASSAP: 012-2678134
FACEBOOK: SEPET





PROMOSI HEBAT sehingga 31 dec 2012!

DAPATKAN 1 FELLINA INCH LOSS + 1 VITAMIN C DENGAN HARGA RM130 (JIMAT RM30)




9 ulasan:

Xilla Chinta berkata...

sye x berani nk mkn vit c lg sbb sye sgt suka mkn udang.. tk0t terlupa, g ngap udang..huhu.. tp nk kulit gebus gebus cam awak...

Tanpa Nama berkata...

pls beware with shrimp if u want to consume vit. c. following is the reason why:
Please read if you eat shrimps - Very Educative:
A woman suddenly died unexpectedly with signs of bleeding from her ears, nose, mouth & eyes.
After a preliminary autopsy it was diagnosed that death was due to arsenic poisoning.
Where did the arsenic come from?

The police launched an in-depth and extensive investigation. A medical school professor was invited to come to solve the case.
The professor carefully looked at the contents. In less than half an hour, the mystery was solved.
The professor said: 'The deceased did not commit suicide and neither was she murdered, she died of accidental death due to ignorance!'
Everyone was puzzled, why accidental death?
The professor said: 'The arsenic was produced in the stomach of the deceased.' The deceased used to take 'Vitamin C' everyday, which in itself is not a problem.
The problem was that she ate a large portion of shrimp/prawn during dinner. Eating shrimp/prawn is not the problem that's why nothing happened to her family even though they had the same shrimp/prawn. However at the same time the deceased also took 'vitamin C', that is where the problem was!

Researchers at the University of Chicago in the United States , found through experiments, food such as soft-shell contain much higher concentration of five
potassium arsenic compounds.

Such fresh food by itself has no toxic effects on the human body.

However, in taking 'vitamin C', chemical reaction occurs and the original non-toxic elements change to toxic elements.

Arsenic poisoning has magma role and can cause paralysis to the small blood vessels. Therefore, a person who dies of arsenic poisoning will show signs of bleeding from the ears, nose, mouth & eyes. Thus as a precautionary measure,

DO NOT eat shrimp/prawn when taking 'vitamin C'.

After reading this; please do not be stingy.
Its our duty to take care of our friends
Re-share to your friends...

eyriqazz berkata...

umm...keciknya tulisan entry...tak dpt nak baca abis..

p.s : header blog serius cool..

yannashari berkata...

setuju ngan ain..saya pun guna pmcvc fellina jugak..sangat bagus.. :)

Solehah Shamsuddin berkata...

nice~ cepat2 sembuh ye

wan nurul hezrina abd halim berkata...

ooo felinna dah kuar vitamin c..nurul suka vitamin c nak2 bila pantang mmg makan jer=)

AyaZuki Is Cullen berkata...

nakk vitaminn c jugakkkkk

Tanpa Nama berkata...

Instead, put grass clippings to use as mulch for your garden.
If you are working on a riding mower or a mower
with an electric starter, you will also want to disconnect the
battery as to prevent any accidental startups while servicing your machine.
Sure, you had your occasional exception that
stupidly borrowed from the local loan shark, but most learned to live
on less.

my web blog: mulching

Tanpa Nama berkata...

Instead, put grass clippings to use as mulch for your garden.

If you are working on a riding mower or a mower with an electric starter, you will also want to
disconnect the battery as to prevent any accidental startups while servicing your
machine. Sure, you had your occasional exception that stupidly borrowed from the local
loan shark, but most learned to live on less.

Also visit my weblog :: mulching