Sabtu, 31 Mac 2012

kuantan


sebenarnya tiada apa nak update.


tiada idea.


tapi ada gambar.


korang kan suka tengok gambar kan?




marilah layan gambar yang sikit ni dulu ye. :') 








Pada 24 Mac 2012 hari tu, saya, suami, mak dan ayah mertua menuju ke Kuantan. Wedding bestfriend encik suami di sana.


(jap. kenapa aku rasa macam over gile je tulisan besar gila macam ini?)




suami yang comel dan isteri yang comel 50% lebih dari suami.
auww auwwww lempanggggg sikittt




sampai di Kuantan, terus ke Masjid Sultan Ahmad Syah. Tengok majlis pernikahan, Azri dan Syira.



tengok orang lain leka berbual-bual, 
kami awal-awal dah duduk kat port terbaik.depan pengantin, depan tok imam.
haha





okeh dengan sekali lafaz dah jadi suami isteri.

Tahniah uols








2 jam kemudian, majlis bersanding kat rumah pengantin perempuan
(eh di sebalik kepala pengantin dan pengapit terdapat muka yang dikenali di situ)




dan secara ad-hoc, dapat tugasan.
kena bawak dulang hantaran.
teruslah iols berada di barisan paling depan.
paling nak enterprem, jalan sopan macam kita pulak pengantin
>_<









selamat pengantin baru Azri dan Syira.

semoga berbahagia sampai syurga

Khamis, 29 Mac 2012

Umrah 2012

 Syukur alhamdulillah.

Kepada yang pernah terbaca entry saya masa zaman sebelum berkahwin dulu, saya penah buat wishlist. Antaranya adalah untuk menjejakkan kaki di Tanah Suci bersama suami.

Syukur Alhamdulillah....termakbul doa saya...doa kami berdua.

8 mac 2012 saya, suami dan keluarga suami berangkat ke Tanah Suci untuk mengerjakan Umrah. Kami ke Madinah terlebih dahulu, kemudian baru berangkat ke Mekah.


Mari membuat kempen "biarkan gambar sahaja bercerita" (padahal penulis berasa sedikit penat untuk mentaip-taip.duhhhhh!!)


Yang pasti...Tanah Suci begitu suci. Setiap saat sangat bermakna. Terasa diri dekat dan sangat dekat dengan Allah s.w.t. Setiap air mata yang jatuh bersama doa, sangat berbeza perasaannya.

Sangat rendah dan hinanya diri ini sampaikan terasa puasnya bila dapat melihat Kaabah di depan mata, jika waktu itu juga ditakdirkan nyawa di cabut, betapa bersyukurnya kerana mendapat peluang tersebut terlebih dahulu.

SubhanaAllah...



Masjidil Nabawi

Syukur Alhamdulillah kali pertama datang, dapat buat solat sunat di Raudhah, ketika melawat makam Rasulullah dan para sahabat.
Walaupun begitu sesak dengan orang yang bertolak-tolakan.

Kali kedua ke sana, tak sempat nak solat sunat sebab semua bertolak-tolakan, tapi syukur, dapat berdoa di sana.

:')




 di hotel kami di Madinah, Movenpick.

masa ni baru lepas solat Asar, kami berdua merayap cari jubah dan kebab dan jus mangga kejap.





 Kaknis


 saya dan adik


 cuaca kering di sana. saya pulak malas nak pakai lipbalm.
Akibatnya, bibir menjadi mengelupas teruk jugak pedih2.
:')


 emak mertua yang comel.
heppp heppp mak saya tak posing tau....ni candid , memang kami bertiga tengah tunggu mak habis berdoa.

:')


 di belakang saya adalah Masjidil Haram.

gambar di ambil dari Safwaa Tower

dekat dengan hotel kami di Mekah, Dar El Eiman. Eh ye ke aku eja ni??



Ini saya.
sedang membeli donut sedap.




 NI dalam bas.


 Saya dan encik suami di Masjid Quba'
 Masjid pertama yang didirikan oleh Rasullullah semasa peristiwa Hijrah ialah Masjid Quba.



 sambil tunggu driver bus sampai, makan kurma dulu bawah pokok kurma.



 saya, boy, adik, kaknis, ayah



 di Jabal Uhud















psst: alamak, gambar berterabur la..kejap gambar kat Madinah, kejap gambar kat Mekah, pastu gambar kat Madinah balik. sila jangan mara saya. Pergi marah penulis. >_<








Ni kat Jabal Rahmah.

Dikisahkan, di bukit inilah Nabi Adam dan Hawa bertemu setelah 100 tahun diturunkan dari langit ke bumi. 


 Semoga cinta kami kuat, dunia dan akhirat :')











Pastu dah masuk ke sesi gambar bersama unta pulak.





 Susu fresh dari unta.

Perah kat situ, minum kat situ. Tapi minum pakai botol la, bukan minum direct dari tuttttt

nampak tak mangkuk besar tu?

nampak tak buih buih yang meriah tu.

tu susu unta la tu.

>_<


 boy, macamana boleh rileks siap senyum2 dengan bau unta di belakang tu?

hidung saya tak boleh tahan dah. rasa nak tunggang unta tu lari jauh-jauh dari tempat tu. erkkkk..






Allahuakbar

:')


Semoga diberikan kesihatan, peluang, dan umur yang panjang untuk datang lagi menjadi tetamu Allah.
Amin

:')



ps: waktu kat Masjidil Nabawi, kakak ipar saya ternampak Maria Elena. Tapi masa tu saya tengah mengelamun, tak sedar. Kalau tak boleh bertegur sapa dengan dia.


Rabu, 28 Mac 2012

KL-JB 2 jam setengah. Laki aku punye keje la ni pecut bawak kereta

 Ni macam sambungan entry sebelum ni.

Balik dari wedding kak Rina Salleh, saya pecut balik rumah. Dah janji dengan encik Yayang nak balik JB haritu jugak. Al-maklumla, bila dah berjumpa dengan blogger2 ni, drag masa sikit. Haha. 10 hari pon tak cukup agaknya kalau nak potpetpotpet. Amik gambar je dah bape jam. >_<

Gerak dari KL pukul 7 malam.............pukul 9.30 malam dah ada depan pakgad rumah Pulai Perdana, JB.

Tengok rumah kosong. Call mak, rupenye mereka semua sudah on the way nak pergi makan di Kapten Steamboat kat Bandar baru Uda.

Jadi kami dalam mood pecut, berdesup lagi ke sana.

Selalu makan steamboat kat Uptown danau kota je tepi jalan....ni makan steamboat kat restoren, neves lak. *tetibe



Dah nama pun steamboat. Makan kena masak sendiri. Tapi takyah la gigih bawak periuk kuali dari KL. Haha. Nak kena halau ke??


Gambar di atas tu bahan mentah. Kalau lapar sangat pun tak boleh makan begitu saja.

 adik (jangan pandang belakang)
emak yang comel macam selalu


 dari kiri cepat jalan: emak yang comel mcm saya auww, along dan isteri along, kak amy


 tak boleh jadi, saya perlu juga menyelit dalam ini gambar.


puas hati skrg

>_<



 gambar zoom.
tapi mak tertutup mata pulak. tu la comel sangat
>_<



 ecehhh

mak pun rupenye macam saya jugak .

lepas ambik gambar papehal mintak kamera dulu, nak tengok gambar tadi ok ke tak.


 ni sesi pujuk shapik.

dia nak main dengan rakan sebaya dia kat tepi tu, tapi dia sendiri yang taknak.

pastu semua pun mcm kesian kat shapik ni.

auntie lg kesian kat dia, rasa nak cubit je pipi shapik sampai die nanges 
>_<



 kakmas dan abg wan



 okeh sekarang sudah boleh mula grill dan rebus.

ini sungguh korea.




 ini saya punya. (kuah tomyam)

comel macam tuan dia.

ada sosej, bintang hati, nemo dan lala.

lalalalalaaaaaaa

makan macam main-main. sebab saya tak hendak snagat makan, tapi nak main grill2 je









 mata auntie telah merah macam monster.

mengantuk la katakan.

macamlah aku yang drive KL-JB kannnn



 bintang hati shapik telah terjatuh ke bumi.

bagai bintang jatuh ke riba


 shapik tetap suruh ambil gambar dia dengan bintang itewww...

fine shapik..fine







3 budak mengantuk.




ok bye. dah tamat dah entry lama ni.