Selasa, 31 Julai 2012

Majlis Iftar bersama Sunsilk dan Scarflets


Hai kawan-kawan.

Ini kira entry pertama selepas mulanya bulan Ramadhan, bukan? Saya sibuk. (haihhh tak ada alasan lain selain sibukkk?)


So nak dipendekkan cerita (tetibe), Jumaat petang tempoh hari saya terima email dari pihak Sunsilk , tentang jemputan ke majlis Iftar bersama mereka dan Scaflets dan blogger-blogger terpilih. Majlis tu adalah pada hari Sabtu aritu. So saya pun bersetuju sambil yeay namun pening kepala tak tahu nak pakai baju apakah.

Lepas ambil Yuyu Zulaikha yang comel tu di KL sentral pukul 5 lebih, kami sesat 2 kali dalam perjalanan. Alahai, padahal nak ke JW Mariott Bukit Bintang je. Haaa..seronok sangat jumpa Yuyu sambil borak-borak, sampai tersalah jalan, siap kena marah dengan pakcik teksi lagi. Huwaaaa.

Kami sampai di JW Mariott pukul 6.30 petang. Ngam-ngam memang waktu tu agendanya ialah sesi bloggers sign nama untuk sahkan kehadiran.

Masa tu ramai yang dah sampai. Scaflets diwakili oleh 3 orang je hari tu termasuk Kak Uyun. Yang lain-lain tak datang maybe sebab sibuk.

So kami berkumpul dan berbuka puasa di Al-Halabi Lounge. Arabic punye theme. Sesuai dengan baju jubah simple saya. Fine. Bila dah start perut kedepan, pemikiran sudah tidak terlalu hijabista sangattttt >_<



Sementara menunggu majlis start, borak-borak dengan blogger-blogger yang ada.

Rasanya 10 orang blogger yang join majlis ni. 


 Yuyu sangat comel tolong amikkan gambar saya.
namun saya muka penat.
huuuu
>_<





 Sementara nak tunggu masuk waktu berbuka, kitorang ada sesi Ice Breaking.
Oh lupe nak cakap, pengacara majlis kita pada malam tu ialah pengacara WHI, Teh Shuadah.
Dia adalah sangat tinggi dan cantikkk okay tengok depan-depan.
Heee
^_^












 Lepas sesi ice breaking tu, aktiviti bebas pulak.
Sementara nak tunggu azan.
So kami pun gossip-gossip kejap, sampai tukar tempat duduk lagi iolss tau.
Duduk tepi Yuyu terus, dekat sikit nak borak.







Telah masuk waktu Maghrib bagi kawasan Kuala Lumpur dan sekitar.

Makann.


Lepas tu terus solat Maghrib di level LL3



Lepas solat, sesi cari port terbaik untuk amik gambar dengan Yuyu.

Auwww..












 Berada di tempat duduk semula sambil makan dessert.
Sambung berborak-borak dengan kawan-kawan baru lagi.



 Ashley, marketing Manager dari Unilever tengah bagi ucapan berkenaan usahasama Sunsilk dengan Scaflets dan para blogger.



 Lepas tu ada diskusi sikit pasal Sunsilk.
Brainstorming gitew.
tapi saya dan Yuyu agak mengantuk.
Bhahaha.
jahatnya saya, Sudah kenyang, mengantuk pula.



 OK terus ada sesi tak mengantuk.

Sesi tutorial tudung dari Scaflets.

Mata tak berkelip tengok kak Uyun ( yang kanan sekali tu)

So barbie doll tau!






 Rupanya sesi Tutorial ni ada kaitan dengan games kami lepas tu.

Iaitu setiap blogger perlu cari sorang partner dan kena buat gaya tudung seperti yang telah mereka demo tadi, tapi dengan gabungan kreativiti sendiri.

Hanya 1 kumpulan je yang dikira pemenang dan akan dapat hadiah berupa Voucher Hair Spa Package setiap sorang!!

Wow. Kemain tau Spa Rambutttt!!



 Yuyu jadi model.
Saya jadi designer Yuyu.

Bunga tu saya buat sendiri.Main hentam pulak tu buat.
 Banyak gila pin saya letak, nasib baik tak tercucuk kat bahu Yuyu.
Heeee



 kami semua bertukar-tukar email, facebook, twitter, blog URL.
Nama pun bloggers.
>_<



 Yeayyyyy kami adalah pemenang untuk game tadi!!



 Boleh la pergi Spa dengan cik Yuyu kita!!





Lepas tu majlis pun dah habis.

Sekarang kami semua bersepah sana sini, sebab sesi mengambil gambar pun bermula.

^_^



 dengan pengacara majlis, Teh Shuhada



 Tempat ni agak malap dan romantik lampunya, maka saya geram, saya bukak je flash.
Akibatnya, pencemaran cahaya berlaku.
>_<




 Saya bersama Scaflets yang comel-comel belaka.



Majlis habis pukul 10.20 malam.
Bersurai dan pulangg.

 Oh terlupa pula.
Goodie bag dari Sunsilk!!




 Ahhh.sangat tepat pada masanya.
Kebetulan shampoo saya yang sedia ada pun hampir habis.
Boleh la bertukarrrr

Yahuuuu


Dapat shampoo, conditioner serta tudung bawal




 Tudung bawal dari Old Blossom Box





 Tidak sabar nak pegi Spa sambil manjakan rambut dengan Yuyu nanti!!






^_____^



JOm terjah blog YUYU pulakk

.

Khamis, 26 Julai 2012

Indahnya Mekah...semoga masih ada peluang menjadi tetamu Allah

 Dalam Masjidil Haram
:')




 Kaabah yang paling indah
:')






Tempoh hari, ketika berada di Masjid As-Sobirin AU5 untuk menunaikan solat Tarawih, saya teringat balik memori berada di Tanah Suci.

Saya rindukan suasana di sana. Saya rindukan Kaabah. Saya rindukan Masjidil Haram.

:')






Malam terakhir sebelum berangkat pulang ke Malaysia, saya dan suami berhajat untuk berdoa di Hijir Ismail.

Hijir Ismail adalah antara salah satu tempat yang mustajab untuk berdoa.


 Untuk lebih jelas mari kita lihat di dalam gambar di atas.
Hijir Ismail ialah lengkungan separa bulat yang terletak di utara kaabah.
(kat gambar atas ni, Hijir ismail ialah tempat yang dikosongkan tu)



Dan memang kawasan tersebut akan jadi terlalu sesak.


Nekad saya dan suami untuk ke sana dan berdoa.
Walaupun pada mulanya saya agak takut, sebab bila dah keadaan sesak mcm tu, kalau terjatuh mungkin akan dirempuh. nauzubillah..
Memandangkan saya pula baru pregnant sebulan lebih, maka memang kena berhati-hati supaya tidak terjatuh ketika berhimpit.


Suami terpaksa berjalan depan saya dahulu untuk "membuka" ruang untuk saya berjalan.
Tangan kanan saya memegang lengan baju dia, tangan kiri saya menyusap perut (baby) sambil mata tepat memandang ke kaabah yang semakin dekat.


Jalan perlahan-lahan, sedikit terhoyong hayang akibat ditolak.

Tapi suami di depan saya tetap membuka ruang untuk ke sana.

Dan alhamdulillah, saya dan suami akhirnya berada di dalam kawasan Hijir Ismail.

:')

:')

:')

:')

Niat di hati nak buat solat sunat di situ, tetapi saya terlihat ada beberapa makcik arab tu yang sedang bersolat disitu kena pijak2 dengan orang, saya pun jadi tak berani.


Kami cepat-cepat berdoa sebelum di tolak keluar sebab keadaan dalam tu sangat padat. 
Walaupun terlalu padat, syukur alhamdulillah kerana Allah permudahkan untuk kami suami isteri berada di tempat itu.

:')


Berjalan keluar dari Hijir Ismail.

Kena tolak dengan kuat oleh orang sekeliling.

Tangan saya hampir terlepas dari lengan baju suami. Tapi syukur alhamdulillah kami tak terpisah.
:')








Perlahan-lahan mendekati Kaabah. 
SubhanaAllah...

Maha suci Allah.
Begitu indahnya tempat suci ini.

Betapa saya rasakan bagai mimpi dapat berada di situ.
Bersama mereka yang paling saya cintai.
Terutamanya suami saya.

Dan paling bertuah sekali, baby dalam perut ni...kerana menunaikan umrah bersama-sama dengan saya. Tawaf dan Saie dengan saya.
Syukur alhamdulillah. Rezeki dia.
Dan alhamdulillah juga Ramadhan kali ni dia sama-sama berpuasa dan solat Terawih dengan Ummi dia.
Semoga menjadi anak yang soleh/solehah ye anak Ummi.




Dannn
Sepanjang di sana juga, saya selalu teringatkan kandungan lama saya. 
Ada masa memang tak mampu nak tahan airmata.
Walaupun tak sempat bertemu dia, tapi saya tetap rindu.
:'(






Semoga kita semua diberi kesempatan dan peluang untuk menjadi tetamu Allah.
Harap dapat ke sana lagi.
InsyaAllah.




ps: Selamat Menyambut Ramadhan kawan-kawan. Salah satu keunikan Ramadhan adalah solat Tarawih. Ini adalah antara amalan yang hanya ada pada bulan Ramadhan dan takde dalam bulan-lain. Jadi marilah kita merebut peluang ini untuk memperbanyakkan amalan kita. Mudah-mudahan diberkati dan diterima Allah. InsyaAllah.







Khamis, 12 Julai 2012

mari pergi ke majlis perkahwinan syawani!!

So minggu lepas yang nampaknya wall Facebook saya kelihatan bersih tanpa status setiap 5 minit, gara-gara saya sibuk sepanjang 6,7,8 Julai  tempoh hari.

Khamis petang dapat confirmation untuk photoshoot magazine. Oleh kerana kena shoot dengan pakaian sendiri, maka pukul 6 petang, sorang-sorang ditemani hujan lebat, pergi ke Carefour Wangsamaju, dengan harapan nak mencarik baju sesuai untuk photoshoot keesokkannya. Tema hari raya.

Saya carik jubah paling murah ye rakan-rakan sebab memang selalu pun macam tu. Haha. Saya bukan kedekut. Saya berjimat punya orang. >_<

Malam tu pulak tak boleh tidur. Mencari shawl yang match dengan jubah pun jadi satu masalah. Last-last, pinjam shawl chiffon adik ipar saya saja. Senang. Haha.





Jumaat pagi, 6 Julai, pagi-pagi lagi dah bangun standby nak kena mekap dengan MUA comel, Hyna Razak. Beliau terpaksa pula datang ke rumah saya sebab shooting saya pukul 10 pagi, tapi pukul 10 baru gerak daru rumah menuju ke PJ... Haha. Boleh giteww!!!

Thanks kesayangan sebab sudi mekapkan kita!! Saya rasa seperti pengantin pulak.hahahha




okeh siapa yang berminat untuk mendapatkan khidmat MUA comel ini, boleh contact di nombor yg tertera ya!


oh btw, saya tidak mencukur kening saya tau.
ni teknik mekap.
korang yg tuduh saya cukur kening tu nak kena cubit pipi tu kanggg
heeee
^_^


So pukul 11 pagi  sampai di PJ, amik-amik gambar. Thanks to Abby sebab faham yang haritu saya terpaksa rushing sebab nak amik kawan-kawan saya dan menuju ke majlis nikah Wani!!

Pukul 12 tengahari tamat sesi bergambar.

Terus ke Vista angkasa, ambil rakan-rakan zaman UM dulu. kihkihkih

Terus huru hara menuju ke Klang, rumah wani!!


yahuuuu kawan saya nak kawennnnnn













semua teruja tengok pengantin mekap

yang aku tu over mekapnya, kalahkan pengantin *nangesss*

































alhamdulillah dah selesai majlis nikah.








so kini hari sanding pulak pada 8 julai 2012 ahad
























saya memang suka pakai baju lari dari tema.
nampak lain macam je mak buyung itewwww
>_<












mmuahh2 dan pulang 






selamat pengantin baru wani dan suami.






ps: kerinduan rakan-rakan seuniversiti saya