Ahad, 30 Disember 2012

kisah Vitamin C yang berbahagia!

bercakap pasal supplement yang memang popular di kalangan kite wanita-wanita ni kan, sebenarnya sebelum ni saya tak pernah terjebak pun!

sebab saya bukan seorang yang konsisten. Maaplah mengata kepada diri sendiri. Tapi YA, saya selalu je buat-buat lupa nak makan apa-apa makanan tambahan especially dalam bentuk tablet atau pill. 

So daripada beli tapi makan sekali dua, baik takyah kan gatal tangan nak beli! Gitewww

Sepanjang kehamilan pun, obimin atau kalsium pill yang dokter bagi setiap bulan mmg aku tak pernah sentuh pun.. Haha..Rasa bazir kan? Tapi nak buat macamana, memang tak suka dan selalu terlupa nak makan. Kalaulah suami boleh makan obimin tu, dah lama kite paksa dia makan! haha



TAPI!

Seminggu selepas saya bersalin haritu, dokter bagitahu jahitan saya masih belum kering sepenuhnya. Dia pesan supaya saya makan buah oren setiap hari. Memang tak berani nak makan buah oren tu takot perut Irdina tak tahan kang dia terberak-berak pulak memandangkan saya fully BF dia.

So dokter pun bagilah sesuatu yang saya tak suka ni...pill...



Nak baik kan jahitan punya pasal, KENA makan.


2 minggu lepas tu, terus terkejut dengan perubahan diri.

Jahitan of coz la dah baik (alhamdulillah SGT!), tapikan, kite perasan seluruh badan pun jadi putih dan kulit jd HALUS LUS LUS LUS (sound effect bergema!).

Muka apetah lagi , rasa gebus baq hang (giteww,tahap keyakinan diri sgt tinggi!)

Sebab sepanjang tempoh berpantang, saya memang tak gunakan produk muka apa-apa pun.

sebab tak sempat nak belai muka. lagipon, masa berpantang adalah masa untuk tidur dan belek anak. benda-benda lain langsung tak sempat buat. apetah lagi nak pakai-pakai krim muke sume.

So saya rasa pengambilan vitamin c semasa dalam pantang adalah idea yang bernas.


Suami pun hari-hari nak puji kite makin putih. Dah la masa tu dalam pantang. Dengan rambut ikat tinggi-tingginya, dengan bau minyak urutnya, dengan berkain batiknya, punnnnn nak puji lagi...orang dah puji, kite terima je la....Redha...Bhahaha









JOM TENGOK APAKAH MANFAAT VITAMIN C?



1)Membantu mengurangkan kadar kolestrol dalam darah.

2)Menghalang SKURVI. (SKURVI=Penyakit yg disebabkan kekurangan Vitamin C dlm makanan, ditandai oleh gusi bengkak dan berdarah, pendarahan dibawah kulit, dll)

3)Mempertingkatkan sistem pertahanan badan.

4)Memguatkan dinding salur darah.

5)Menolong pembentukan tisu gentian.

6)Membantu pembentukan kartilej, tulang dan gigi yang sihat.

6)Mengurangkan kedut pada kulit

7)Membaiki parut pada kulit.

8)Mencegah penurunan payudara dan buttock

9)Menjadikan kulit lebih cerah

10)Menghilangkan jerawat dan pigmentasi.

11)Menjaga kesihatan otot dan mencantikkan/menghaluskan kulit.

12)Membantu penghasilan collagen dimana collagen dapat meningkatkan keanjalan dan keremajaan kulit.

13)Melambatkan proses penuaan dan menghaluskan pori-pori pada kulit.





So disebabkan vitamin c yang dokter bagi tu dah habis stok, saya dah risau..

mana nak cekau vitamin c ni...

 Fellina Beauty adalah jawapannya!!!




walaupun tema vitamin C Fellina ni tema sekolah menengahhhh (baju putih kain biru), tapi kehebatannya tak dapat disangkal lagi.

Nak makan pun rasa bersemengat je. (hahahah takde kena mengena laaaa)



so kini, saya continue makan vitamin C ini sahaja.

senang nak dapat stok,beli online je, tau-tau dah sampai depan rumah!







so kalau uols nak dapatkan Vitamin C dari Fellina Beauty ni, boleh terus contact:

cik SEPET 
SMS/WASSAP: 012-2678134
FACEBOOK: SEPET





PROMOSI HEBAT sehingga 31 dec 2012!

DAPATKAN 1 FELLINA INCH LOSS + 1 VITAMIN C DENGAN HARGA RM130 (JIMAT RM30)




Sabtu, 22 Disember 2012

kempen hilangkan lemak perut, lemak peha, lemak dagu tanpa ragu-ragu

Assalamualaikum.

Pagi Sabtu yang sejuk ni, Irdina masih tertidur lagi kat sebelah. So saya teringat entry yang tak sempat nak dikongsi. gitew.

Lepas bersalin, walaupun berat badan kite dah turun, tapi kan, perut kita still ada lebihan lemak kan. Mesti ada punya. Tak caya pergi check perut masing-masing.

Since, saya masih menyusukan Irdina (dan setiap masa die akan melekat je kat badan kite) so nak pakai krim pemecah lemak yang panas-panas tu memang tak berani. Nanti bukan lemak aku je yang hilang, dengan lemak-lemak irdina pun hilang skali.. haaa...cane? cane?


Soalan: Krim apakah yang terhangat di pasaran tapi mampu mengecilkan lemaks, namun TIDAK memedihkan sampai merah2 jadinya?

A. Fellina
B. Inch
C. Loss
D. Kesemua Jawapan Di atas (Fellina Inch Loss)


ya betul..jawapannya D !!










pink gebu warnanya.

paling best, wangi. 

Wangiiiiiiii betul. rasa nk mkn...boleh?? haha
pakai krim ni sblm g kerja pun xpe...sbb bau dia wangi mcm losyen biase, 

Uols yang pakai ni ada rasa panas ke? ke aku je yang tak rasa panas? Sebab masa sapu di tempat-tempat bermasalah (seperti di perut, peha, leher, dagu), iols sapu depan kipas. 
haha.
so rasa sejuk la.


Boleh diguna seisi keluarga!
kite share sekali dengan suami.
awak sapu kat kite, kite sapu kat awk.
gitewwww
romantika bersama Fellina Inch Loss.

hahah




so, saya memang rekemen kepada uols.


Macamana nak dapatkan Fellina Inch Loss??

cik SEPET 
SMS/WASSAP: 012-2678134
FACEBOOK: SEPET





PROMOSI HEBAT sehingga 31 dec 2012!

DAPATKAN 1 FELLINA INCH LOSS + 1 VITAMIN C DEGAN HARGA RM130 (JIMAT RM30)

(degan? watsdet? typo paling menawan untuk tahun 2012!)
..

hai sabtu!




"When you are a mother, you are never really alone in your thoughts. A mother always has to think twice, once for herself, and once for her child." -  Sophia Lauren


ps: jakg akan gerak balik Pasir Mas uolsss......Irdina bercuti sakan giteww!! Oh ya, siapa yang nak follow instagram saya (nurulain8888), amat dialu-alukan. Tapi amik masa sikit la ye i nak accept request.hikhikhik

Rabu, 19 Disember 2012

sesi pecah rahsia setelah menjadi ramping gitewww dengan Premium Cantik (Premium Beautiful)

 Alhamdulillah...ahad lepas genap 2 bulan usia Nur Alya Irdina kecintaan saya.

Oleh kerana terlalu ramai yang menghantar email dengan soalan comel-comel bergenre RAMPING BUKAN ANGAN_ANGAN, marilah saya pecahkan rahasia saya.



Ini ialah penulis blog ini 3 hari lepas.

Alhamdulillah berat saya sekarang 42kg, jeans pastilah size 25 (seperti size sebelum berkahwin) dan baju jersey kalau beli kat padang besaq masih lagi kena beli baju kanak-kanak size XL.

Jawapan saya ialahahahahaha (eh kau gelak kenapaaaaa)



 terujaaaaa!!



Yeah baby, u know it! itu ialah Korset Premium Beautiful yang menjadi idaman setiap wanita diluar sana dan di dalam sana juga. Pendek kata, idaman semua!

Just a brief info, untuk mereka-mereka yang berhajat untuk memakai korset ajaib ini selepas bersalin. Bagi uols yang bersalin secara normal (macam saya), korset PB ini boleh dipakai setelah 7-10 hari selepas bersalin. Dan bagi mereka yang bersalin secara c-zer, pemakaian adalah setelah 10-14 hari bersalin...

Andddd kalau uols nak tahu, masa yang BONUS untuk kita-kita yang baru je lepas bersalin nak kurus semula ialah 6 bulan pertama selepas bersalin. Haaa...so siapa yang start awal, especially masa berpantang dah mulakan azam untuk turunkan berat, insyaAllah boleh dapatkan berat badan diidamkan dalam masa yang singkat!!!

(Entry berpantang saya insyaAllah selepas ini tau!!)


Paling penting, PB bukan sahaja membantu memulihkan badan, malah dapat mengembalikan organ dalaman rahim ke tempat asal. (selain berurut 3 hari yang compulsory setelah bersalin itu. It iz sakit like crazy okay masa mak bidan urut nak naikkan semula peranakan kite tu....huwaaaaa..TRAUMA)


saya disamping produk Gentle Series dari Cosmoderm yg kusayang.
sayang sangat sampai baju pun sedondon kaler tau!




Ini gambar semalam. kalau uols nak tahu, size jubah ini ialah xs..tapi masih longgar lagi bila i pakai..

Eh kejap. Cantikkan warna tu....terasa lemah lembut je bila pakai warna2 tenang mcm ni..asik kaler block je pening haku... Boleh la buat tema warna untuk hari raya 2013 gitewwww.




So, siapa kata lepas melahirkan anak je, badan dah tak boleh nak ramping?

siapa kata dah bersalin je tak boleh pakai baju lama-lama masa zaman anak dara?

siapa kata lepas bersalin je tak boleh menjaga penampilan diri sebab baju size besar-besar semua tak bergaya?



siapa kata tu meh saya cili mulut dia.haha


kawan-kawan wanitaku...lepas dah ada anak pun, kena jaga penampilan sekaligus meningkat keyakinan diri. Pendirian tersebut harus kuat ditambah lagi semua mesti nak cantik di mata suami. kan?kan?


Ajaibnya PB ni, boleh membantu mereka yang mempunyai masalah-masalah kesihatan seperti slipped disc, backpain, keputihan, gastrik, period pain, cyst, banyakkan susu badan dan macam -macam lagi!!!

Siapa nak beli korset ajaib Premium Beautiful ni boleh la contact kak Roslida M Jani dan dapatkan free consultation. Kalau nak tahu macam-macam lagi, lebih puas hati kalau dapat contact sendiri dengan kak Roslida ni.




Premium Beautiful Top Agent
ROSLIDA M JANI



Phone: 011-1239 9342
Twitter: roslidamjani
Facebook : roslida m jani



ps: PB ni sesuai untuk semua org (anak dara ke mak dara ke, whoever you are!) yang nak ramping dan sihat. sebab korset ni ada infra red technology. membantu merawat kesihatan dalaman juga! more info boleh terjah ke website kak roslida tau!


ps: jom ramping sama-sama!!

.

Jumaat, 14 Disember 2012

Hi Irdina!






Ya. Baru hari ini berkesempatan untuk duduk diam-diam dan membuka sebahagian hadiah-hadiah Irdina. Sementara dia tidur di bouncer kesukaan dia, ummi pelan-pelan koyak hamper!

Oh ya, bercakap pasal tidur, Irdina seorang bayi yang gemarkan tidur. Seperti bayi-bayi lain juga, yang tak ada hiburan lain selain minum susu dan tidur dan bangun semula dan tidur semula dan nangissssss dan nak susu dan tidur dan nangissss lagi dan seterusnya.


Irdina masa dalam pantang sangat senang tidur. Letak je dia tidur sendiri. Kusangka panas sampai ke petang, rupanya salji di tengahari!

 Masuk hari ke 35 berpantang, agak susah nak tidurkan dia. Kena dodoi sambil nyanyi. Nyanyi pun kena irama yang mendayu-mendayu dan suara kena sedap barulah dia melayan perasaan. Kalau nyanyi tune lari dan suara sumbang tergelincir, makin besar mata dia tengok kita balik. Irdina, ummi nak cakap sikit ni, vokal bukan sekadar rupa tau! tetibe kan haku.




 Irdina memang suka tidur sambil tangan bergaya sedemikian.
Sejak dalam perut lagi gaya tidur dia macam ini. 
masa scan 4d memang dah nampak,

so kewl!!


 Grandma's Little Princess?
TRUE!


 Masa ni tengah hujan lebar diluar.
Ummi dah siap pakaikan cardigan, topi winter (present from my hubby's BFF!)
letak dia atas katil sekejap sebab ummi nak bersiap.
5 minit kemudian toleh dia, sudah tidur.
terus tak jadi keluar petang itu.
tengok dia tidur nyenyak sekali.
sampai ternganga!!
^_^




 mengeliat!!
lenguh tau lemak-lemak dagu kite.
(irdina cakap)


 Ada masa dia suka tidur atas badan orang.
manja kan Irdinaku!




 Take a nap with ayah!
^_^


 Ni pun lagi satu hal.
Elok je tidur, tarik-tarik selimut tengok kemain asyik dia tidur sampai cmni sekali..
anak dara....anak dara...

Masa ni baru dapat satu pelajaran baru.
Irdina ni kalau siang dia tidur sekejap-sekejap je. Dalam 5 minit pastu dia bangun balik.
Kalau macam tu ummi dia memang tak boleh buat kerja la. Sebab dia kalau bangun, memang nak orang dukung je.

So haritu buat eksperimen. masa dia tidur siang, kite tidur skali sebelah dia.
Nahhhhhhhh terus lama gila dia tidur.
Sampai dia tergolek sendiri pun dia tak sedar.
Tapi akibatnya, satu kerja rumah pun tak bergerak la. Ummi tidur petang sekali.huu
nasib baik suami sgt paham.
mmmuahh2


 kan dah kata, irdina suka tidur gaya tangan macam ini!




terbongkang!
oh yeahhhh






ps: sebagai emak, walaupun kita tak cukup tidur dan tak cukup rehat, lepas pandang muka anak, terus hilang penat kan? sejuk je hati.
 tengok muka suami pun sama. sejuk hati kuasa dua.
auwwwww







"ummi..help! ayah buli dina!!"
tengok gambar ni boleh buat iolsss senyum sorang2

Suami dan anak saya adalah kecintaan saya dunia akhirat.

:')

Jumaat, 7 Disember 2012

RSC New Opening!!

Assalamualaikum.

Sekian lama tak jumpa rajin, malam ni diharap rajin dapat hadirkan diri dan meresap masuk ke jiwaku.

No, itu bukan mantera. Itu pemanis kata pembuka bicara. Manis tak manis tak??



28 November 2012 yang lepas, saya secara officialnya sudah tamat sesi pantang. Yahuu. Terus dapat invitation dari Cosmoderm untuk event di RSC sempena pembukaan butik di Seksyen 7 Shah Alam pada 1 December 2012.

So malam tu berdebar. Bukan apa, ni first time nak keluar rumah dan berjumpa rakan-rakan sejak bersalin tempoh hari. (ceittt, nebes tak kena waktu!)

Paling nebes takde baju nak pakai! pffffftt...last-last, carik balik koleksi baju yang masih bertag (dah beli lupe nak pakai), mix and match je senang!!!

 Si comel cherry berseri-seri giteww..
Shawl Cherry dan saya dari Nurul Ain Blogshop
Kelasss
 Butik Rina sangat comel!!
Baju-baju yang terjual di sana pun lagi laaaahh comel sgt2!!


 Bagsss and bawalss!!

 Bila sudah berkumpul ramai-ramai, terus buat bulatan dan potpetpotpet masing-masing.

masa ni yang ada di sana adalah Uyun, Shea, Ika Radisuite, Elya, Nadia Bayu, dan lain-lain (mungkin saya terlupa nama sebab almaklumlah sejak menjadi mak orang ni cepat lupe byeeeee)


 pengguna tegar cosmoderm!
Elya the duta, saya the over one pakai dress melambai-lambai gitew, dan cherry the berseri-seri!!


Oh ramai pula puji dress saya pada haritu.
Rasa macam nak pakai hari-hari je baju tu di masa akan datang.
Hover kau!

Baju tu suami yang pilih, pastu saya match kan dengan skirt bertingkat (ada 5 tingkat secara keseluruhan), dan saya matchkan dengan shawl dari Nurul Ain Blogshop.
Semuanya masih baru belum pernah pakai sejak beli.

Kesimpulannya, jangan dimarah gadis yang suka membeli belah. sebab lambat laun, ade kegunaannya baju-baju yang lupa nak dipakai itewwww.

Its like shopping di almari sendiri, u know!



 ni kak nana.
siapa nak mekap, boleh dapatkan servis dari beliau.
(iklan sampingan)


 free facial and mini make over di sana!!
memang menarik.
siapa tak datang haritu agak rugi la.
jangan kata saya tak bagitahu naaaa
^_^





 di tepi kaunter cashier, ada rak comel menjual produk-produk Cosmoderm.

Ini bermaksud, anda semua juga boleh mendapatkan produk Cosmoderm di Rina Salleh Clothing!!!!




 Tabung Derma for Palestine



 Uyun comel sangat.
Rasa nak culik bawak balik. Boleh? 


 Sama pulak theme pastel dengan nanie.
Nanie sangat soft spoken dan lemah lembut.
sila tunjuk ajar!
(saya tak lemah pun...lembut apetah lagi..sobsobs)





 Tokeh Radisuite yang humble dan sempoi sangat.
Suka tengok Ika bercerita. Comel tahap shasmeen (maksudnye tahap comel to the max)
Tahniah Dear utk opening butik Dreemika 8 dec...and tahniah jgk sbb tak lama lagi akan jadi mommy yang super cute!





 with our beloved Puan Mawarni, CEO Cosmoderm!!


 at last, ada jugak skeping gambar dengan pembaca blog saya yang bershopping di sana.
untungla jadi student UITM shah alam.
Boleh datang ke butik ini setiap hari okayyyy!!

BESTNYEEEE




 Balik at 5pm sebab rasa bersalah tinggalkan Irdina sekejap dengan mertua.
Walaupun tahu irdina baik-baik aja di rumah, tapi setiap saat mesti nak tahu bagaimana keadaan dia.
ye la..sebelum ni berkepit je dengan dia.
tapi haritu terpaksa jalan berdua dengan suami macam org belum ada anak pulak.hikssss




Tahniah utk Rina Salleh.
Semoga terus sukses!!
Muuahhhh2



so uols kalau nak datang bershopping, silalah datang ke RSC di jalan Plumbum Q7/7, Seksyen 7 Shah alam sebelah Papa Rich.




ps: banyak gambar kat kamera Cosmoderm...nnti kite upload lagi naaaa