Selasa, 22 Januari 2013

entry mak-mak sangat!




Ramai yang bertanya saya "bagaimana pengalaman handle baby yang fully BF sewaktu keluar bersiar-siar?"

Haaa . Nampak sangat bila ada orang desak suruh buat entry, barulah terkial-kial kita ni nak menulis. Sorry wa pu che tau!





Pengalaman pertama membawa Irdina keluar adalah ke Ikea. Mula-mula dia sedang tidur dalam stroller. Bila Ummi dan ayah baru nak start makan, dia pun start engine untuk nangis. Ummi standby bawa botol susu, hulur kat mulut dia, langsung dia tak mahu. FINE. MEMILIH.

Ummi berlari ke nursing room. Sementara tu ayah makan seorang diri laju-laju. Ummi dan irdina kembali semula ke meja. Irdina masih menangis. Ayah pula dukung Irdina. Ummi makan lajulaju. Laju sangat sampai 4 ketul meatball tak sempat nak habiskan sebab rupanya Irdina mengamuk sakan! Berlari la ummi membawa stroller menuju ke ayah dan Irdina. Pendek kata, status : FAIL!




Lepas cubaan kali kedua dan ketiga akhirnya berjaya keluar membawa bayi tanpa perlu panic-panic. Usaha berhasil! Ummi dia kaki jalan, so memang kena train anak juga supaya bertenang ketika berada di dalam stroller.


Oleh kerana Irdina ni fully breastfeed dan TIDAK mahu minum melalui botol, maka banyak benda perlu dipikirkan dan dibawa sebelum  kemana-mana. Baju pun sekarang bukan semua baju boleh pakai untuk keluar, kena pakai baju yang senang nak menyusukan anak. Tapi saya tak beli pun baju khas utk BF sebab sudahla mahal, design tidak cantik pulak tu.

Bila dah jadi ibubapa ni, perkara penting ketika berjalan-jalan ialah NURSING ROOM. Supaya mudah bayi nak salin pampers serta selesa untuk ibu menyusukan anak.


(nursing room pavillion. selesa tapi panas takde aircond)




Berikut ialah senarai tempat awam yang menyediakan Nursing Room.


Kedah
1. Tesco Mergong
2. Pacific (Tandop)
3. Tesco Sg.Petani Utara (dlm kwsn playground dkt food court)
4. Tesco Sg.Petani Selatan (dkt toilet dan surau - kwsn foodcourt)
5.Tesco Kulim (dekat toilet& surau.sgt selesa dan baru)
6.Tesco StarGate,Alor Star (dekat kedai2 luar tu.selesa jugak.tp kalau pintu kunci,kena ketuk2 sbb selalu cleaner bangla tesco mengular kt situ.hampeh tul)

Pulau Pinang
1. Jusco Queensbay Mall, penang (baby stuff area, dkt brand Cuddles)
2. Tesco, Penang (dekat bilik salin lampin berdekatan Popular.tgkat atas sekali)
3. Mydin Hyper Bukit Jambul, Penang (dekat food court basement, skali dgn tmpat salin lampin)
4. Jusco Perda, Seberang Perai
5. Sunshine Farlim
6. Tesco Extra Seberang Jaya (tingkat atas, bdekatan surau)
7. Tesco Extra Sungai Dua (sebelah surau)
8. Sunway Carnival, Seberang Jaya (dalam Parkson-bahagian kanak2)
9. Gurney Plaza (dalam Parkson-bahagian kanak2)
10. Gama (Bahagian kanak-kanak)
11. Parkson Prangin Mall ( Bahagian kanak-Kanak)
12. Giant Bayan Baru (tingkat atas, dekat surau, skali tempat salin lampin)

Perak
1.    Aeon Station18
2.    Aeon Kintacity
3.    Bukit Merah Laketown resort
4.    Tecso Extra Ipoh
5.    Tesco manjung,kampar,sri iskandar
6.    Mydin Mall Meru

Selangor
1. sunway pyramid
2. parkson
3. jusco (semua jusco ade)
4. tesco
5. the gardens
6. Giant (xsemua ade)
7. Mydin USJ
8. Metrojaya
9. subang parade
10. Carrefour (xsemua ade)
11. the Mines (Level 5)
12. Tropicana City Mall PJ (sangat selesa)
13. Paradigm Mall Kelana Jaya (10/10)
14. Empire Shopping Gallery, Subang Jaya
15. Setia city mall, setia alam...(ground floor, blakang kedai jual brg herba jepun..kalau x silap)

Kuala Lumpur
1. ikea
2. ikano
3. Sogo
4.Wangsa Walk,Wangsa Maju'
5. Alamanda Putrajaya
6. Midvalley
7. One Utama (New Wing)
8. klcc (cane leh tertinggal ni..huhu) (the best)
9. the gardens jugak
10. the curve
11. jusco cheras selatan..
12. jusco wangsa maju
13. The Curve
14. Sg wang (pakson, tempat brg2 baby)
15. Bangsar Shopping Center
16. KL Festival City - each floor got baby room & not 1 but more than that 
17. Isetan
18. pavillion
19. bangsar village 1 & 2
20. hartamas shopping centre @plaza damas
21. Pusat Sains Negara
22. Times Square (tingkat 5 wing B)

Negeri Sembilan
1.jusco seremban 2
2.tesco extra seremban 2

Melaka
1. Jusco ayer keroh (jusco baby department)
2. Mahkota parade
3. tesco cheng
4. Mydin MITC
5. Jusco bandaraya

Johor
1. jusco Tebrau (jusco baby department)
2. giant (xsemua ada)
3. tesco Seri Alam (berhampiran foodcourt)
4. Tesco Tebrau (tingkat 1, berhampiran kaunter pertanyaan - menghala ke toilet)
5. Tesco Plentong
6. Tesco Kulaijaya
7.Plaza Angsana
8.Sutera Mall
9.Kluang Mall
10.kluang parade (dlm parkson)
11. Batu Pahat Mall (dlm pacific)
12.Muar - supermarket wetex- 
13. immigresen
14. Jusco Permas Jaya

Pahang
1. east coast mall
2. kuantan megamall

Terengganu
1.mesra mall
2.mydin mall

Kelantan
1.kb mall (dlm pasific-dkt dgn tpt jual baju baby)
2.Tesco (dkt dgn surau.)
3.kbmall (baby's room dkt ngan washroom berhampiran cityjaya)

Sarawak
1. Kuching
- Parkson @ The Spring
- Parkson @ Riverside

Sabah
1. parkson @ 1Borneo
2. Metrojaya @ Suria Sabah




sumber dari SINI



Tapi Nursing Cover perlu dibawa kemana saja juga. Sebab takot baby menangis lapar time kite tak sempat nak berlari ke Nursing Room. Especially bila kite sedang makan, agak susah nak terkial-kial mencari nursing room yang entah berada di level berapa. So cara paling senang ialah ini!


 First nursing cover saya ialah brand Autumz. Sangat susah nak pakai. sebab kain terlalu lembik (itz a lycra!) so susah nak jengah anak di dalam. Malahan kain yg panas, i need to kipas2 my baby sementara dia sedang berada di dalam! Pendek kata, saya tak sukakan ia!!

RM45.00 beli di Manjaku wangsamaju




Sekarang saya gunakan nursing cover comel ini. Dipanggil Peek-A-Boo Nursing Cover Oh begitu memudahkan! Sebab senang nak jengah baby. Senang bagi anak lihat muka kita. Biasalah bayi, kalau tak nampak muka emaknya, pasti akan menjerit panic!

Malahan boleh digunakan kedua2 bahagian ..depan (bercorak) dan belakang (plain)..Material cotton yg tak panas. Dan sangat senang digunakan. Pendek kata saya suka! walaupun seperti apron, i dont care tau. paling penting, menutup keseluruhan!!

RM40.00 (beli di booth jualan sempena Fab Baby Bazaar di Publika)








  • Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.
  • Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.
  •   Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.






Alhamdulillah Nur Alya Irdina cinta hati saya dan suami ni dah berusia 3 bulan 6 hari dengan berat 6.1kg

I LOVE YOU, ANAK!


34 ulasan:

NinaAz berkata...

Comelnya anak sissss

InaSazlan berkata...

muka ayahnya sebijik! hihi

Mar Mansor berkata...

Salam..
Irdina sgt cantik..

Nigina berkata...

akak pun suka yang baru tu... dulu akak pun pakai autumns tu... menyusahkan .. last last anak kedua akak tukar yang tu... senang hidup sikit.... kain pun selesa

Miss Sue berkata...

kat ioi mall pun ade :) btw, geram je tgok irdina ni, nak gigit je peha dia >.<

Cik Cammy Lia berkata...

comel sungguh.sebijik muka ayah dia.hehe

Mass berkata...

cumilnya baby girl....hidungnyerrrr terpacak ;D

Alfi Kasran berkata...

Irdina,why so comel.rasa nak gomol2.hehehe

Shahada Fauzi berkata...

entri mak-mak yang sangat la comel plus model maknye yang super duper cantik dgn irdina yang super duper cute! (^_^)

Nazuha Nasir berkata...

wah...comelnyee anak, geram ase nak cubit..

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak ain, gambar pertama sangat menyerupai muka suami akak tau! comellah irdina ni muka ikut ayah. kalau muka ummi lawa sangat! hehe. semoga irdina membesar dengan sihat dan jadi anak yang solehah untuk parents ye :)

*comellah tengok akak dah jadi ummi!

Zee Suhaini berkata...

salam perkenalan...

mmg bagus parents yang bagi fully BF ni..salute :)

HanNis SaNia berkata...

sebijik muka ur husband :) ehe tp orang ckp baby klw kcik2 ikut muka ayah da besar muka ibu. sO mesti ur baby cun melecun beesar nti ^_^

Pink Lavender berkata...

wahhh...ibu anak sama comel

Sufy berkata...

ya Allah, comelnyee

fatin adawiah berkata...

fully BF!! thniah la akak!!

nak sgt2 lah comel..mule2 tgok gmbr die kat atas 2 rsenye iras2 muke suami akak kot.hehe (jgn mare)

anyway as a nurse,sy suggest akak truskan bf kpd irdina ye..=)

Honey Lalala berkata...

Haha,seriesly memang macam pakai apron,nasib baik kalerful!

Ainul berkata...

saya selalu cover dgn tudung je.cover anak selalu tarik.rimas kot.anyway good luck in breatfeeding journey

Diyana Didie berkata...

cantik anak awak ;) betul. saya pon tak suka nursing cover auturm tu.

AmirahSM berkata...

kak ain sentiasa berikan yg terbaik utk anak kak kan..hehe.. =)

pink.plate.liyana berkata...

sebijik..muka pak dia..hehehe..putesss nyo dio

ibuhebat berkata...

sebiji muka ayahnya :)
akak ada jumpa ain kat fab baby bazaar (jual shaklee) tapi segan nak tego. hehe.. anyway, bfeed jauh lagi mudah bila berjalan sebenarnya, tak perlu nak bancuh bwk susu, botol, air panas, bla2... bawak diri dan nursing cover shj ;)

IDA MANSOR / IENA MANSOR berkata...

comelnya Irdina! baguslah Kak Ain pakai nursing cover bile BF..sbb ada sesetengah orng tu x malu pun nk BF sambil x pakai cover =.=' kt yg tgk pulak yg malu...

Nadya Bubble berkata...

Alahai comelnya Irdina :D

Miss A berkata...

comelll sangat entry ni, and the writer, and the baby! love <3

Tanpa Nama berkata...

Je suis nouveau sur les blogs. Quel site est bon pour les blogs pour une mission de livre de lecture d'été?

Wanie Suhaini berkata...

Cute & gebu!! thanks akak untuk info, even x kawen lagi =D

cik nur berkata...

bam bam nyer sis comel suka sangat tgk hehehe :)

Tanpa Nama berkata...

comel n cantik nyee irdina

farah wahida berkata...

pls follow my blog http://farahadif.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

untungnya dapat menyusukan baby fully breasfeed. inilah satu satunya impian saya yang saya xdapat. bersyukurlah dan berterima kasihlah pada Allah diberi keizinan menyusukan anak dgn susu badan. beruntungnyaa..saya amat2 cemburu pada ibu2 yg dapat fully BF anak.
=( *ika*

nurul ain abd salam berkata...

@ninaAz:
thnks yang.alhamdulillah :)


Inasazlan:
Haha..kann..anak ayah sangatttt.


Mar Mansor:
salam..alhamdulillah..tq :)



Nigina :
kan kak?? kite suke betul yg nursing cover baru tu..rasa cam nak beli lagi sbb corak2 sume comel2 belaka!!



Miss Sue:
ioi mall mana ek syg? hehhehe......comel je kamu!



Cik Cammy Lia:
haha tu la ramai kata sama muke cm ayah die..hehehe



Mass:
alhamdulillah. tq mass :)




Alfi Kasran:
hahha ok jom gomol irdina sama2 jom.hehe





Shahada Fauzi:
auwww.thnks syggg




Nazuha Nasir:
hehe tq darling!




Sheila Salim :
thnks sheila. terharu sgt baca komen comel dan comel sangat mcm ni.. lebiu :)




Zee Suhaini:
alhamdulillah. bersyukur sgt Allah beri peluang pd kite utk fully BF kan anak.... :))




HanNis SaNia:
hehe.ala..biar besar nnti muke ayah die la.comel skit..hehhehe. btw, tenkiu sygg



Pink Lavender :
tenkiu sygg



Sufy:
alhamdulillah :))





fatin adawiah:
hai nurse! insyaAllah selagi ade Allah bg peluang, kite akan bf kan irdina.heeee..thnks sygg




Honey Lalala:
hahaha tu la pasal.tp anak nak menyusu punye psl, apron pun apron laaaa...hahaha




Ainul:
hehe.kite masih kekok2 lagi ...tak berani lg cover pakai tudung je..hehe..selamat berBF jugak dear :)





Diyana Didie :
alhamdulillah. tq syg...kannn.kite pun x suke autmns tu..hehe



AmirahSM:
insyaAllah darling :)





pink.plate.liyana:
hahahhaha




ibuhebat:
wahh akak ade kat fab bazzar jugak ke aritu? nape x bertegur sape? leh kite terjah booth akak.hehe.ha a..senang kalau keluar g mana2 kalau BF ni..xyah bancuh2 susu..readystock je ni.hahaha





IDA MANSOR / IENA MANSOR:
hehhe.ade ke org BF anak x pakai nursing cover atau x cover ape2 yang? eee.malunyeeee org tgk..hahha.kalau pakai nursing cover ni ade keyakinan skit :)




Nadya Bubble:
tq syg





Miss A :
thnks darl..lebiuu

































































MONOLOG SIPOLAN berkata...

wawahh..info yang menarik. Thanks :)

Tanpa Nama berkata...

Sama la kes kte.. Mencabarkan bwk baby fully bf nie..mcm sy Nak2 baby boy.. Time nk nenen xbleh tunggu.. Meraung terus! Huhu.. Nursing apron kte sama.. hubby n mak ckp mcm apron, tp sy suka sgt apron nie..dan yg penting baby selesa je duk dlm tu.. Xsuka jgk yg autum pnye..mcm shawl besar je..