Sabtu, 23 Februari 2013

Irdina si Jantung hati Ayah dan Ummi

 19 November 2012 adalah tarikh pertama kali Irdina checkup selepas dilahirkan. Sebab masa tu Irdina berusia sebulan. Ummi dan ayah teruja bawak Irdina pergi klinik, dengan harapan semuanya ok dan baik-baik sahaja.

Bila dokter check heartbeat Irdina berulang kali sambil muka berkerut, ummi rasa nak pitam. Dalam hati ummi berkata janganla ada apa-apa masalah. Ummi pegang kuat-kuat tangan ayah masa tu untuk dapatkan kekuatan sebelum mendengar penjelasan dokter, sebab ummi tau...mungkin ada benda yang tak kena.


Dokter kata bunyi heatbeat Irdina tak normal. Seakan-akan ada masalah disitu. Dokter suruh ummi dan ayah bawa Irdina ke Pakar Puteri Ampang esoknya untuk buat scan details pada jantung.



Malam tu...Irdina tengah tidur, Ummi nangis kuat-kuat, kamu ingat tak? ok tak ingat sebab irdina tengah tido kbye. Ummi nangis sambil minta maaf pada Irdina, kalau mungkin apa yang jadi kat kamu adalah salah ummi. Kalau boleh taknak hari esok, taknak tau apa-apa penjelasan dari dokter sbb ummi takut. Takut penjelasan dokter tu hanya akan buat ummi dan ayah sedih.

Malam yang terasa sangat panjang tu, ummi google semua simptom penyakit jantung. Ummi wassap kawan ummi seorang bakal dokter dan mintak pendapat dia. Tanda paling ketara untuk bayi yang ada penyakit jantung ialah KEBIRUAN...tp alhamdulillah Irdina tak biru, cuma gebu.


Ummi selongkar laci dan cari semula report detailed scan 4d semasa Irdina dalam perut ummi lagi. Setiap kali scan 4d memang tak nampak apa-apa lubang di jantung kamu. Ummi tarik nafas lega. Sekurang-kurangnya, masa  scan 4d tu memang tertulis yang jantung irdina takde masalah. (ps: kawan-kawan yg sedang mengandung, SANGAT PENTING untuk buat DETAILED SCAN tau sebab masa tu dah boleh detect keadaan bayi terutama sekali JANTUNG. Kalau bajet lebih, buat setiap bulan pun tak apa untuk kandungan 26 weeks keatas)


Lepas kemas-kemas beg Irdina, ummi tenung muka kamu. Dalam-dalam. Sambil menangis. Rasa bersalah. Rasa nak tukarkan jantung ummi ni kepada Irdina. Begitulah perasaan seorang mak, ibu, ummi, mama, mommy, amma, appa..ehhh kalau dah amma, amma je la ape nak amma appa sekali.hahaha




Pagi 20.11.2012

Ummi siapkan Irdina. Risau tapi control ayu. ehhh tetibe! Tak ah..apa nak ayu ayu dah...Risau iz risau ok. Berdebar. Sepanjang on the way ke Ampang Puteri tu, hati berdebar-debar.





Nur Alya Irdina umur 1 bulan




Ummi pun tak tahu kenapa bercelaru hari tu.
Irdina pandang ummi? 
mesti nak cakap sesuatu...
"ummi..lek ar...celaru-celaru pun janganla pakaikan topi mcm tukang kebun"

maafkan ummi, anak.
pada masa tu ummi main amik je topi apa yang ada.
ummi tak dapat berfikir betol2

hahahaha hal topi pun jadi masalah!










Lepas habis scan jantung sume...jumpa semula dgn dokter..

Dokter sahkan ada lubang kecik kat jantung Irdina. Lubang antara atrium kanan dan kiri jantung wujud bagi semua janin dalam setiap kandungan. Sepatutnya lubang tu tertutup apabila bayi tersebut dilahirkan, tapi dalam kes Irdina, lubang tu tak tertutup.

Dokter bagitahu, semua simptom penyakit jantung berlubang tiada pada Irdina. Lega. Alhamdulillah syukur.

Antara simptom2 baby yang ada jantung berlubang ialah kerap biru-biruan, tercungap-cungap ketika menyusu, bunyi nafas yang kuat, berat badan yang semakin berkurangan dll dah tak ingat apa dokter cakap.huuu

tapi tanda-tanda tu semua alhamdulillah tak ada pada Irdina.

Malahan, dokter sahkan, lubang tu terlalu kecik, ada kemungkinan akan tertutup sendiri atau tidak tertutup langsung. Tapi hasil scan tadi dokter ada nampak tisu-tisu dah mula nak tutup lubang tu. ALHAMDULILLAH

Walau bagaimana pun, dokter suruh jugak datang pada bulan depan untuk melihat semula keadaan lubang pada jantung Irdina.

So ummi assume, oleh kerana Irdina lahir pada 38 minggu, so mungkin jantung Irdina belum lagi fully developed. Bila dokter jelaskan yang sudah ada tisu-tisu nak tutup lubang tu, ummi lega sangat-sangat.



Checkup Irdina bulan kedua.
Dokter kata heartbeat Irdina sudah bunyi normal.
Alhamdulillah

so tak payah la nak ke Ampang Puteri lagi.
sebab agak mahal kat situ.huuu

Tapi utk ibu-ibu yang ada anak sakit jantung ke apa, saya mmg rekemen anda ke Ampang Puteri dan berjumpa dengan Dr. Nomi.
 Sangat friendly dan layan patient (budak-budak) dengan sangat baik. Siap bagi personal number phone lagi kat kite so that kite tak panic kalau ada apa-apa jadi kat anak semasa berada di rumah!



Irdina, muka dah nak sama besar dengan muka ummi.
BFF sangat!


Membesar dengan sihat ya, anak!






15 ulasan:

QASEEH HATIKU QASEEH berkata...

Montel nya bby tu...gerammmmm....sedappp d gomol2...

Hashira Yusoff berkata...

kak tembamnya anak kak.. geram!! rasa nk picit2 je pipi gebu tu. :D

Tak pe kak, Irdina kuat..bykkan doa smoga irdina sihat2 aje ya.

intannazirajalil berkata...

Alhamdulillah irdina sehat..
Smoga membesar dgn comel & gebu
:D

nabila azmi berkata...

semoga sht n comel sellu =)

onie berkata...

irdinaaaaaaaaaaaaa,semoga cepat sembuh.... harap2,tisu tu cepat tutup di jantung irdina....

pAri-ParI tErbAng tiNgGi berkata...

ALHAMDULILLAH...baby dah ok :)

Mama Mya berkata...

ya allah... Comelnyer kamu irdina.... Geram untie nengokkk...

Mama Mya berkata...

ya allah... Comelnyer kamu irdina..... Geram untie nengok... :-)

laskar pelangi berkata...

kak ain..baca entry ni pun rasa sayu je takut dak kecik comel tu tak sihat..insyaAllah dak kecik comel tu sihat sihat je:) amin:)

ID berkata...

takutnya lah kan kalau jadi pape kat jantung hati ummi tu..
alhamdulillah semuanya ok, syukur..

nak sharing something jugak dgn kak ain :)

http://izyandiyana111.blogspot.com/2013/02/set-penyusuan-untuk-para-ibu.html

tq :)

nuruashia berkata...

ehheheh...nty muke umi lg kecik taw :P

NinaAz berkata...

Alhamdulillahh. Hihi
Comel irdina. Mcm umi diaaa :)

FiQa berkata...

ALLAH... kite plak yang mata berair baca entri ni mula2... lega, alhamdulillah3....Irdina tak ape2...

same la, adik iqa dulu masa awal2 lahir dr cakap jantung dia lemah ckit, tapi takde pe la...skrg sihat walafiat, alhamdulillah....

Cutie Pie Lulabi berkata...

Askm,
Anak sy Zaara juga ada jantung berlubang macam irdina..doc dapat detect since dalam perut. Bile Zaara lahir doctor sahkan ada lubang kecil tu..saya bawa Zaara ke Sunway Medical semasa berusia sebulan..and second follow up 6 bulan..alhamdulillah lubang tu dah tutup masa umur die 6 bulan..

kalau igtkan balik time doctor bgtau tu rasa nak meraung kuat2..sedih..tapi doc kata ni perkara biasa..alhamdulillah semua selamat.

GreeNapLLeLoveR berkata...

Salam. Blh tak bg fb sbb sy ada nk ty psl kes anak puan. Baby saya mcm hampir sama dgn kes irdina. Nk ty lbih details simpton2 dia. Risau sgt2 :'(