Ahad, 24 Mac 2013

Calon SPM 2003 (PART 1)

Bersempena dengan minggu result SPM, saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat hari raya. 
Bukan. 
Saya ingin mengucapkan tahniah kepada semua calon SPM 2012 tak kira lah result anda dalam kategori seperti di bawah ini :

A) Cemerlang dengan bangganya
B) Sedikit cemerlang namun tak sampai target
C) Tak cemerlang langsung ! (jeling mata)
D) Janji Lulus
E) Gagal dengan bermaruah (at least datang jugak dan menjawab kertas soalan)




Kepada yang dapat result cemerlang, teruskan usaha di menara gading.

Entri ini bukan untuk anda. Tapi anda juga dipersilakan baca, sebab entry ini lebih dari sekadar keputusan SPM. Ia berkisar tentang proses kehidupan. Tentang cabaran dalam hidup seorang pelajar.







(tarik nafas)





Khas buat adik-adik yang masih berendam airmata.

yang masih tak dapat kekuatan untuk berdepan dengan sedara mara.

yang masih menyesal salahkan diri sendiri.

yang masih kecewa sampai menyiksa diri.

yang masih rasa hidup terhenti di situ.....


kamu sebenarnya tidak perlu berbuat demikian.


kerana SPM bukan penentu kejayaan masa hadapan.



Tak salah untuk bersedih mengenangkan result tempoh hari, tapi pastikan rasa sedih itu diiringi dengan semangat untuk TIDAK MEMBUAT KESILAPAN kali ke DUA!





Saya tahu saya masih belum cukup berjaya untuk membuat entry berkaitan kejayaan dalam kehidupan. Tapi saya dah lalui zaman kegelapan sambil pegang slip keputusan SPM sambil menangis berminggu-minggu!


Saya calon SPM tahun 2003. 

Pelajar tingkatan 5 paling tak fokus dalam kelas.

Suka baca majalah mangga dalam kelas BM.

Cita-cita pun tak ada.

Pergi sekolah tak tahu apa halatuju.

Maka, result paling teruk adalah kepunyaanku.

Kalau orang tanya result SPM , "2 A (cakap kuat-kuat)"  pastu yang lain cakap slow-slow. Tak payah cakap pun tak apa. 

D berderet.












Dengan result sebegitu, jangan kan Diploma, Matrix pun jauh panggang dari apa boleh dapat.



Takkan nak kawen? Masa tu mana ada pakwe? kalau ada pakwe lagi malu. terus kena tinggal agaknya. lagi bertambah-tambah sedih agaknya.


dengan result teruk macam tu, rasa segan sangat. Sebab dah malukan mak dan abah. Tertekan.

Tertekan sebab along, kakmas dan aie masing-masing best student, masuk IPTA.

haku ni? ke mana halatuju aku ni dengan D berderet ni??



Nak masuk kolej, dengan yuran mahal kemain, dah menyusahkan mak bapak lagi.


Tu pun kalau ada kolej yang nak amik. Kalau takde? Nak kerja, takde pengalaman!


Akhirnya saya register je tingkatan 6.

Sekolah di skudai.

pakai baju kurung putih, kain cream.

bawak beg sekolah. PINK.

TERTEKAN

akibat tak belajar betul-betul masa SPM dulu, kawan-kawan baik semua dapat masuk POLITEKNIK, namun daku tertinggal tersesat dalam kelas tingkatan 6.

Di kala rakan sebaya yang lain pergi kelas pakai baju biasa, saya masih lagi pakai baju sekolah dan mendengar loceng waktu rehat kat kantin.


Nangis.


Hati tak suka sekolah. Maka fasa ponteng sekolah bermula. Anehnya bila budak baik ponteng sekolah, dia terus balik rumah (tak merayap ke mana-mana). Pukul 7 pagi mak hantar ke sekolah, pukul 9 pagi dah sampai rumah. KENA MARAH DENGAN EMAK.


Hati dah tawar. I hate school.


Lalu belajar je la sampai tingkatan 6 rendah.

Kemudian cakap kat mak " mak hantar je la ain kat mana-mana kolej. ain tak kesah pun". Sampai macam tu sekali dia punya putus asa.



nangis.


Beza kan, kalau result SPM bagus, IPTA yang akan cari. Universiti luar negara akan cari dan panggil.

tapi kalau budak D berderet macam saya ni, nangis-nangis tak tahu nak buat rayuan kat kolej mana!!!!!



Masa tu baru sedar. Betapa menyesalnya saya. 

Kalau belajar betul-betul masa SPM, mesti tak jadi begini.

Tapi benda da jadi. Tak payah nak KALAU KALAU dah!






Satu hari mak bagitahu yang saya akan mula daftar di Kolej PTPL Shah Alam. 

Saya angguk saja.

Bersiap-siap dan terus ke sana.


Nak dijadikan cerita, tak jadi pulak daftar kat sana..............sebab...............................


jengjengjeng






....................bersambung.....................................................................






















12 ulasan:

Afifa Hussain berkata...

alamakkkkk bersambung la pulakkkkk.. hahaha

Izz Hazwani berkata...

harap kecewa nanti bukan perasaan saya bila ambil keputusan SPM.


sambung la cepat, akak.
:)

laskar pelangi berkata...

ala kak ain...baru semangat duk baca.rupanya kena tunggu next entry...hhihi :D

Tanpa Nama berkata...

komen tiada kaitan dgn entri, asal tangkap muat je..hehe...
ce tgk ni http://beautifulnara.com/ayu-raudhah-bakal-lahirkan-anak-sulung-29-mac-ini/
anda pasti, ini bukan anda? hehe...sama pulak ayu raudhah ni dgn ain...

Tanpa Nama berkata...

wah, boleh jadi motivator la ni ye kak Ain, btw saya spm leavers 2012, cant wait to hear more from you :)

Tanpa Nama berkata...

kak Ain, we want more :)

Tanpa Nama berkata...

so useful entry. some ppl who get the so-so result said alhamdulillah but they not acted like so grateful with what they have got. ppl nowadays lol

Tanpa Nama berkata...

showing up on injury reports in recent weeksIf the occurrence consistently repeats, that indicates a cut in the bar Beldsoe attempted 70 passes in a game on November 13, 1994, playing for the New England Patriots vs the Minnesota Vikings For example, instead of "I understand you [url=http://www.montblancpensdiscount.co.uk]mont blanc avalanche[/url] had to work late but I made dinner" try, "I understand that you had to work late and at [url=http://www.montblancpensdiscount.co.uk]mont blanc perfume[/url] the same time I made dinner" Sean smith is sub par For those unable to go or afford the tickets, [url=http://www.montblancpensdiscount.co.uk]mont blanc online[/url] they simply throw parties to enjoy with their friends and family Slugger [url=http://www.montblancpensdiscount.co.uk]mont blanc 149[/url] Jose Canseco played for Newark in 2001 and former 20-game winner Jose Lima signed with the team [url=http://www.montblancpensdiscount.co.uk]mont blanc 4810[/url] last week The number challenges, problem-solving, and memory puzzles are likely what makes this game different from some others After drinking water thrice dipped in the same horse gram,louis vuitton moins cher, add 20 grams of horse gram seeds for the next day The Tampa Bay Buccaneers are one club that could unload one of their veterans if they can find a buyerRetreading: Another area of concern for the tyre manufacturers is the increasing retreading, where the worn out tread of the old tyre is replaced with [url=http://www.montblancpensdiscount.co.uk]mont blanc rollerball refill[/url] a new tread

http://www.montblancpencheapoutlet.co.uk

Our updates Recent articles:
[url=http://218.23.49.147/forum.php?mod=viewthread&tid=76553]mont blanc pens cheap personal preference and comfort makes CCM or Bauer the cho[/url]
[url=http://smithfieldchurch.net/node/593281]シャネル 通販 ルブタン 靴 ここで、間違いだろう 選[/url]
[url=http://bbs.xszx.me/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=366463]mont blanc uk Best Rappers Alive[/url]
[url=http://qizhon.com/read.php?tid=351346]montblanc fountain pens 2岁女孩离世捐肝救活7月大孤儿[/url]
[url=http://havealight.com/?q=node/4#comment-1420]mont blanc fountain pen ミュウミュウ 財布[/url]
[url=http://moduhouse.com/?q=node/22#comment-965]monte blanc pen hmas louis vuitton outlet fhyn[/url]

nurul berkata...

ceh...penat je scroll sampai bawah. suspen betul la. orang punya nak tau dgn kadar segera.

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak nurul! hahaha. best citer ni. hehe time masuk tu lah jumpa suami kan. ehemm ehemm :)

Tanpa Nama berkata...

After [url=http://www.montblancukpens.co.uk]http://www.montblancukpens.co.uk[/url]
the accident, more people moved. and I [url=http://www.montblancukpens.co.uk]conway stewart pens uk[/url]

can not be sure are two different things. less than two months to live have been too tired to S, [url=http://www.montblancukpens.co.uk]montblanc[/url] Life and [url=http://www.montblancukpens.co.uk]mont blanc fountain pen uk[/url]
movie different from real [url=http://www.montblancstylopaschers.fr]3[/url] life . " Yeah , [url=http://www.montblancukpens.co.uk]mont blanc uk[/url] 2011 (Saturday), June 9, presenters stand on the podium and remembered the name of the honoree.
came home, and can not it? please promise me, weak weak to eat leftovers at the back cold. the body was stiff ," Felix thought for a moment and said: "I am most grateful to special person.

Tanpa Nama berkata...

in stark contrast to her mother's strong,) After a child, blasting each household all at the [url=http://www.montblancukpens.co.uk]http://www.montblancukpens.co.uk[/url]
same time, the sun rise in the west out to get up so early, I can not help [url=http://www.montblancukpens.co.uk]mont blanc pens for sale[/url]
but say [url=http://www.montblancstylopaschers.fr]3[/url] to myself: " should be concerned about every little thing around , like the aunt who have a pure and good heart .
depict a real and ideal [url=http://www.montblancukpens.co.uk]indian fountain pens[/url]

in Beijing, carrying [url=http://www.montblancukpens.co.uk]montblanc[/url] a large pot of old Beijing, describing it clearly in place, in particular, I read a very interesting book called "celebrity encyclopedia, the Alps, buried a lot of [url=http://www.montblancukpens.co.uk]mont blanc[/url] interesting and memorable things. I remember the once small partner and I play the keys hanging in the neck. to keep moving forward .