Ahad, 14 April 2013

Penang 2013 (Part 1)



Salam semua! Saya rindu blog ini (mata ke atas).

Haha. Rindu benar ni. Internet problem pula sejak balik dari Penang tempoh hari.

Ya! Itulah yang saya cuba sampaikan. Saya suami dan anak baru pulang dari bercuti ke Penang. Pulau Pinang dalam bahasa Malaysia.


Percutian ini tidak di rancang pun. Beberapa hari sebelumnya, saya dan suami hanya berbual kosong, tiba-tiba menjadi kenyataan pula. Yay!

Selasa 9 April kami gerak dalam tengahari. Settle kan apa yang patut, pergi beli carseat untuk Irdina dulu kat Jusco WangsaMaju. Haha Sempat HOKAYY! 

Bila anak dah selesa, kami bertolak sambil masing-masing berasa girang di hati lalalalala.


sedikit cengkung. namun bahagia.



Sementara suami drive, anak tidur, isteri tak mahu tidur (konon nak teman suami).
namun, rupanya dia camwhore sorang-sorang pergi fullkan memory card henpon.
biasa dia ni! (cebik2)






kami memang saja plan bercuti pada hari biasa.
Kerana kami anti kesesakan. 
Tak siapa suka dia.
Kesian sesak kan? Kecik hati dia kerana dibenci begitu. KAH KAH KAH



Tugas emak. Pastikan anak tidur dengan selesa. Cukup makan. Cukup tidur.
Pasang langsir guna kain napkin.




Hampir sampai.

Kami lalu penang Bridge sebab nak cepat. Haha. Masing-masing sudah letih badan so sebolehnya nak terus check in hotel.





Ni buat alas perut dulu.
Masing-masing eksaited, perut pun jadi tak lapar. 
Cuma bunyi sikit je.
Tu pun kami buat-buat tak hiraukan bunyi itu. 
Ha Ha Ha







Ah.
Ngam-ngam dah lepas jambatan Pulau Pinang, anak terus buka mata.
Gitew.
Pandainya dia nak menikmati suasana Penang, kan?























Kami sampai di depan hotel pukul 2.35 petang. Terus check-in di Bayview Hotel Georgetown. 

Masuk laju-laju, campak beg, campak anak. Rehat. Haha. Gilekau campak anak? kasihan dia. 

Letak anak elok-elok di atas katil, sementara umi pergi jenjalan kat dalam bilik. 

Kami amik Deluxe Room. Memang berbaloi dengan harga. Bilik yang sangat luas. SANGAT ok. Aku pun tak tahu kenapa nak kena amik bilik besar-besar sedangkan kami hanya bertiga saja, tapi dah bilik Deluxe je yang ada (bilik double tak ada).






 view dari bilik.
tingkat 9.
paling puas hati, parking kereta depan hotel je.
Senang nak check keadaan kereta dari bilik atas ni.








Plan nak tidur dulu, malam baru keluar jenjalan.

Lepas lepak rehat 1 jam, tiba-tiba suami tukar plan dan ajak gi merayap terus.

maka weols terus solat, saya mandikan anak, bersiap!!


Diaper bag irdina sekarang adalah beg hello kitty pink ini.
Saya tak berapa suka nak bawa diaper bag yang typical diaper bag sebab macam bawa 2 beg tangan pula ke mana-mana. Leceh la!
So dengan ada beg cute ni, bersemangatlah daku nak usung beg irdina ke hulu ke hilir.




Dah siap!
Lets go to the beach!!!!
Batu Feringgi, weols datang.






Masa on the way ke pantai, suasana sama macam di Langkawi. Ada kedai kecik-kecik sepanjang jalan, tempat makan, tempat lepaking, tempat shisha-ing, kedai jual baju mandi, alatan mandi, dan lainlain.






 Masa ni Irdina tidur, so terpaksa jugak letak dia dalam stroller.
TAPI AMARAN, pengguna quinny, jangan sesekali menolak stoller di pantai, sebab pasir-pasir akan merosakkan roda dan parts di sekitar roda boleh rosak.
pastu benda tu takde jual sparepart.
Kalau rosak, kena beli baru. 
Menangis airmata darah pun tak dapek den nak nolong.


Untuk kes Irdina ni, suami angkat stroller dan letak di satu tempat je. Tak tolak ponn.





 Ada budak dah bangun.
"no camera plish"






 weols gembira. Dapat lepak sama-sama di pantai.
Indahnya bila ditiup angin sepoi-sepoi bahasa.






Masa ni kami sibuk-sibuk buat Keek.

Boleh terjah di sini 



Lepas tu tak sempat nak tulis I LOVE YOU FOREVER kat pasir, dah kena halau dengan India yang keje kat Water sports punya game.
Sebab kami telah menghalang laluan
CISSS

Sentap kak ton!






Irdina sangat sukakan pantai. 
Tapi takleh mandi laut la sayang. Sebab awak bayi lagi.
Hehe.
Pasni Ummi dan Ayah bawa Irdina ke PD pula ya!








Jelly Bunny

Pasni kalau nak ke pantai, pakai la kasut yang jenis senang nak cuci.
kalau pakai kasut kain ke apa, buat sakit hati je pasir terselit celah2 kasut, pastu kasut basah kuyup tak kering-kering bila dicuci. Hehe






Sebelum balik hotel, kami singgah makan dulu.
Dah kenyang balik rehat.
Sampai-sampai hotel, saya lap-lap badan dan tukarkan baju Irdina (kasihan dia melekit kena angin berpasir kat tepi pantai tadi), terus dia tidur dengan selesa.








 lepas anak dah tidur, saya dan suami duduk sembang-sembang sambil berLosyen Mustajab.









.........................BERSAMBUNG.......................................



entry sambungan ialah episod mendaki Penang Hill atau Bukit Bendera





9 ulasan:

Nadiah Ashikin berkata...

amboi montelnya anak akak.... bleh follow blog sy..
http://nadiahashikin25.blogspot.com/

AmirahSM berkata...

aaaa comelnya, penang mmg best kak ain..hehe =)

N.Aima K berkata...

comel lah kasut u Ain..ai suka sngt2.. thx sebab sudi singgah

-fangirl-

Ana Farhana berkata...

dulu dudduk penang, suka, besttt! klo kt bukit bendara tu, kt atas,, walapun pns rasa sejuk je..hee

ayeen berkata...

Salam ain..
Dah sampai penang, igt leh laa kite jumpa irdina si comeyh tu..takdak rezeki,nnt dtg penang lg jgn lupa anounce awai2...nnt kita leh jd tourist guide ain...ehehehe..

P/s- kite rindu gak kat blog ain, tp rindu nak tgk irdina jer..hehehehe

Tanpa Nama berkata...

akak ain ... akak yg gojes ...
gojes mcm ayu raudah ... akak ain iras sgt dgn ayu raudah .. eh , ker ayu raudah iras akak ain ... :)

ur silent reader .. :*)

pelangi chenta berkata...

rindu dgn penang.entah bila nak mai sana lagiii.bab makanan memang the best lah penang nie

Atie berkata...

Tgk bridge terus rindu Penang..3 tahun lps, tiap2 minggu ulang alik kampung-Penang naik bridge:(..

Mimi Yus berkata...

a'ah bestkan pergi penang? cuma saya tak suka pada 'jammed'. Kalau hari biasa okla..tak naik feri?