Isnin, 21 Oktober 2013

Nur Alya Irdina 1 tahun



 Alhamdulillah. Dah setahun dah usia anak pertama ummi dan ayah.

Rasa macam semalam je mengharungi detik-detik melahirkan Nur Alya Irdina pukul 3.28ptg, 16 Oct 2012.


Alhamdulillah anakku ini membesar dan terus membesar sihat sokmo. gitew.




Kami ibubapa tak tahu nak belikan apa sempena besday Irdina yang pertama. Nak belikan handbag cam awal sangat pulak (anak kite tu mmg sukakan handbag. dia boleh duduk diam-diam selongkar handbag sampai setengah jam pon tak mengapa).

Plan asal nak belikan kereta yang ada remote tu, tapi ayahnya pilih keta Mini Cooper, tapi ummi nye pulak tak bagi kelulusan. Sebab radio kereta tu pakai radio betul. Iaitu, radio Era la, Klasik nasional la, Suria FM la. DAH KENAPA?? haha..mana ada bayi terhibur dengan JOHARA sume? Bayi patut dengar lagu ABC ke, OLD MCDONALD ke, kannn? Maka, tak jadi beli. HAHA

Berjodoh pulak untuk beli basikal Hello Kitty ni sebab :

1) ia adalah Hello Kitty (ok fine ummi, fineee)
2)  ia berwarna pink purple
3) ia boleh di kawal kiri kanan depan blakang oleh ibubapa/penjaga
4) nanti besar pun boleh pakai lagi , bila si kecik ni dah pandai mengayuh, 


Actually basikal ni ada payung sekali tau. Opkos la payung Hello Kitty kan, so bila bawak keluar jenjalan, kalau cuaca panas terik, boleh la pakai payung tu.
sorry, tak ada gambar close up basikal, sebab kite tak plan pon nak tulis review pasal basikal ni.

Disebabkan buat masa ini, basikal ni hiburan dalam rumah, maka kite cabut dulu payungya.Basikal ni adalah original Hello Kitty Sanrio...weols beli di Jalan Chowkit. boleh la mak-mak bapak-bapak lepas baca entry ni menuju ke sana dan mendapatkan Basikal untuk anak-anak. untuk mak-mak pun boleh jugak.haha













 


 Irdina memang suka gila basikal tu.
Yayyyy
Boleh la ummi leka kan dia sekejap sementara ummi buat kerja




 , Irdina sekarang dah pandai berdiri. Jalan sikit-sikit sambil tangan berpaut pada apa-apa. 
Sekarang ni, ibubapa (ibu khasnya) dah tak boleh lepa sikit. Sambil dia berdiri kat meja solek (meja solek i rendah je tau), habis la dia campak semua make up ummi, ketuk-ketuk foundation kat lantai, dll. Tapi tak apa. tengok anak seronok main cmtu, kite duk tepi tengokkan aje la. Selagi tak membahayakan dia, its okay. 

iols kan surirumah sepenuh masa. Sepenuh masa lah kena perhatikan anakkkk..



 Dah pandai "mengemas", diselongkarnya almari baju LIKE A BOSS

pastu sengih-sengih

pon bolehhhh



Dah umur setahun ni, ummi rileks sikit la.
Kalau dulu nak keluar asik kena pakai baju sesuai utk BF, sekarang takyah pun tak mengapa.
Walaupun Irdina masih lagi breastfeed sepenuhnya, tapi di usia dia sekarang ni, dia tak berapa kerap sangat nak minum susu.
So ummi ada peluang la nak bergaya balik cam dulu. yahoo..haha 

pastu kalau keluar g memana dulu mesti nak kena bawa bubur dia yang dah siap dimasak di rumah.
sekarang pon bawak jugak bekal makanan dia (so kalau kami makan kat luar, irdina masih lg makan masakan ummi dia), cume dah umur setahun ni dia dah boleh makan gak makanan yg kami makan cth fries ke, mash potato ke, biskut ke,roti ke.

Dan Irdina sekarang pun makan 4 kali sehari.
Breakfast. Lunch. Minum petang. Dinner.

Biasa breakfast dan minum petang dia roti atau cereal (honeystar)
nasik lemak? jangan buat pasal.
haha

Ok apa lagi eh?
saya cuma menulis apa yang saya ingat je ni tau.

Irdina sekarang dah slim sikit, sebab dia suka merangkak laju-laju.
 Lebih-lebih lagi kalau ummi dah pakai lawalawa, berdiri depan pintu, Haaa siapla dia panic.
Ataupun time pagi, ayah nak pergi kerja, menangis nak ikot!

haaa
Dulu ramai sangat cakap :irdina ni mcm takde ekspresi je. muka cam bosan jee"
skrg ni dia la kuat joget. Taklah joget, tapi goyang-goyang badan gak la kalau dengar lagu, kalau tengok kartun, 
skarang suka jerit-jerit kalau ummi lambat suapkan makanan
hahah
now terlebih ekspresi pulak daaaaa, anak.


selepas setahun...
barulah kite pakai jam.
semalam baru selongkar, cari balik jam yang hasben kite hadiahkan sebelum Irdina lahir.hee

masa Irdina  baby, kite tak berani nak pakai jam, sebab takot terkena kepala atau muka dia especially bila nak menyusukan dia.


sekarang pun masih berhati-hati.
takot terkepit lemak peha dia time dukung. haha





oh ya..tahun ni takdela birthday party untuk Irdina, sebab kami pikir, dia masih kecil. Belum nak rasa lagi kemeriahan.
Tunggu irdina umur 3 atau 4 tahun insyaAllah baru buat besar-besar sikit, panggil kwn2, kazen2 irdina, panggil mascot sume.


Dan kebetulan pulak 16 october 2013 haritu kami semua berada di JB. Kan raya haji kann.
So kami celebrate dgn family je, potong kek 3 orang.
Mak kite (15 oct), kite (28 oct) dan anak kite (16 oct)
tak pasal -pasal yang 28 oct pun dapat potong kek skali, padahal lama lagi besday. HAHA





 ni masa kat JPO
sleep like a boss

Jpo panas sangat kalau pegi siang hari, so Irdina pakai seluar pendek dan baju sleveless je yuolss. seksis



 Alhamdulillah. tercapai jugak niat nak shoppingkan untuk mak masa balik JB haritu.



 makann-makan di Jusco taman Universiti



Actually raya haji tahun ni besttt sebab raya haji tahun lepas kite dan Irdina masih dalam pantang kat KL.

Kan rasa sekejap je masa berlalu.

:)



Sampai ke petang pakai lagi baju kurung. Orang lain semua dah siap tukar baju casual da.
Begitu menghayati raya haji tau takkk?
hhaha
petang tu bawak Irdina jalan-jalan kawasan rumah mak 




eh
 tetibe jadi entry raya haji pulak


heheh


HAPPY BIRTHDAY anak.
we love you so much
Ummi mungkin tak tahu hadiah apa yg best untuk bagi pada kamu, tapi kamu adalah hadiah paling bermakna dalam hidup ummi dan ayah.

kite tak tau cmne nak letak video dalam blog. Tapi uols yg nak tgk video irdina, follow je instagram kite: nurulain8888

tapikan, kite tak approve sembarangan orang tau. especially yg nama pelik2, photos kurang daripada 10, lelaki, memang kita tak approve.




Tiada ulasan: