Jumaat, 26 April 2013

Happy weekend yuols



Packing packing

Balik jb ho ho ho

Ps: selalu kalau travel lupa bawak pampers anak dan losyen mustajab pati halia..kali ni standby letak tepi beg awal-awal.

Khamis, 25 April 2013

Sabun Susu Kambing Cosmoderm

Hai murid-murid, hari ni saya selaku cikgu Sejarah nak ceritakan pada anak-anak semua tentang latar belakang sabun susu kambing.

Katanyaaaaa (buat suara Azwan Ali kejap), sabun yang diperbuat dari susu kambing ni dah terkenal dari zaman lampau lagi. Lampau tak lampau jom kite ke segmen seterusnya. Gituuuu , jadi pengacara rancangan realiti zasssssss gitu (lempanggg)


Kononnyaaaa, ratu Cleopatra yang terkenal dengan kecantikannya menggunakan sabun susu kambing sebagai rutin penjagaan kecantikan. Kelasss kan?

Menurut kajian Dr. George Dermit (doktor dari Ohio Univeristy), kandungan yang ada pada susu kambing dapat menjaga kelembapan kulit secara semulajadi, dan dapat mengatasi masalah kulit seperti ekzema, gatal-gatal dan jerawat.  Hal yang sama dilakukan oleh para pakar dari New Zealand yang menggunakan terapi susu kambing dalam mengatasi masalah kulit dan meningkatkan kesihatan kulit terutama sekali bahagian wajah. 

So secara ringkasnya, malas nak bebel panjang-panjang,..mari kite semak antara khasiat sabun susu kambing:

1) mencerah dan mencegah bintik-bintik hitam.

2) membersih dan menghilangkan daki-daki ataupun kotoran yang melekat di badan setelah seharian berpeluh.

3) menghalus, meremajakan kulit dalam pada masa yang sama turut menyihatkan kulit anda.

4) boleh mengurangkan masalah bau badan jika diguna kerap setiap kali mandi.

5) terbukti mencegah jerawat dan bekas-bekas jerawat jika digunakan dengan teratur.

6) meneutralkan kulit dari kekeringan dan lebihan minyak





Dan secara jujurnya, saya memang peminat setia kambing. Bukan. Saya minat susu sabun kambing je. Sebab bau sabun tersebut sangat fresh. Sudah tentulah fresh, sebab TIADA BAHAN KIMIA. Lantas, untuk berasa yakin, pilihla produk yang HALAL iaitu Sabun Susu Kambing COSMODERM!






 Nampak tak ada kambing comel kesepian kat kotak tu?
Tak apa. Dia sepi namun dia HALAL.

*tetibe*




 Boleh digunakan untuk muka dan badan.

Jimat. 
Sambil sabun badan, terus sapu sental muka sekali.
Budak asrama mesti suka sabun universal macam ni.
(Jangan kata budak asrama, mak budak ni pun suka! )





 Kotak di seal dengan plastic.
Lepas tu sabun di wrap juga.
Maka, bila bukak saja plastik bungkusan tu, cepat-cepat cium bau sabun.
Pehhh..Memang paling sedap bau dia.!
Langsung tak bau kambing. Agaknya kambing pun suka pakai sabun ni kan.
Agaknya je la.




Harga sabun wangi ni RM5.90 je
Alahai beli la 10 ketul terus, letak kat rumah buat stok.
Boleh digunakan seisi keluarga, seisi jiran tetangga "Kak Nab, awak dah beli sabun susu kambing cap Cosmoderm tu? alahaiiii kalau kak Nab pakai, mesti lagi comel !! CekTa pun kalah yuolssss"


Pastu tahan lama pulak tu.

So far memang saya suka sabun susu kambing dari Cosmoderm ni.
Di dalam diam ku mencintaimu, katanyaaaa.
Lepas mandi, badan rasa fresh dan bau wangi. Muka pun rasa bersih macam lantai (yang sudah dimop)



Kalau nak beli online---Di SINI


Atau pun boleh juga dapatkan senarai agen Cosmoderm yang sah di seluruh Malaysia, yang berdekatan dengan anda!






---mencari yang Halal itu fardhu bagi umat Islam----






.










Ahad, 21 April 2013

Anak sudah mula makan solid food.

Alhamdulillah Nur Alya Irdina sudah masuk 6 bulan.

Maksudnya ialahhhhh... anak sudah boleh makan. Tapi janganlah bagi makan nasi lemak, nasi briyani, nasi kerabu, nasi dagang, nasi tomato, nasi ambang, nasi hujan panas, nasi ayam, nasi goreng cina taknak pedas letak telur mata pulak kan.

So beberapa minggu sebelum anak berumur genap 6 bulan, umi dan ayah ni pun eksaited pergi sediakan kelengkapan.


 Philips Mini Blender

Asalnya saya nak beli Hand Blender tau. Sebab rasa begitu canggih sekali. Lagipun saya terbaca review dari ibu-ibu diluar sana mengatakan bahawasanya Hand Blender tu lebih compact dan mudah dibawa, maka daku pun terpengaruh.

Alangkah terkejutnya bila melihat Hand Blender depan mata. Ianya begitu berat dan MAHAL. Paling murah dijumpai RM260 (kat jusco), paling mahal RM500-RM600.
Kalau nak beli jugak boleh je, tapi hari-hari blend air masak je la pasal poket sudah kering. HAHA. Kejiii

So, saya pun terus beli je Mini Blender tu. 
Sales girl tu pun cakap Mini Blender ni lebih berguna dari Hand Blender tu. Dah la mahal, tak gune pulak tu! HAHA tetibe
Mini blender ni dia mampu blend dengan tekstur yang bagus serta senang digunapakai. 
Hand blender tu agak payah sebab masa blend kau kena pegang handle die pastu kadang tak blend dengan sempurna sebab blade dia berada di atas.
Kalau tak paham explaination ni, bukak buku rujukan, muka surat 400, halaman rindu. BYE

Mini Blender yang comel ini berharga RM130.00 beli kat Jusco.









Slow Cooker

Paling comel. Memang sangat kecik sesuai la untuk Irdina yang KECIK itu.
Ini untuk masak bubur supaya lebih mudahla hidup tak payah risau bubur tidak menjadi atau nasi sudah menjadi bubur.

RM59.00 beli kat Jusco jugak
Sebab ia kecik, maka kalau nak balik kampung, boleh la bawa ia sekali. Tidakla anak terpaksa makan nasik goreng kampung cili padi pula.


Baby food storage cups.
RM25 beli kat Onebabyworld
Ini siap dengan tray, ada 8 cups dan paling best sebab ianya ialah BPA Free, boleh masuk direct dalam microwave.
Tapi buat masa sekarang, irdina belum makan dengan portion yang banyak, so bekas 2 OZ macam besar sangat. Lagipun 8 cups je tak cukup nak buat frozen puree.


So alternatif lain ialah, kita perlukan ini...




Ice tray beli kat Giant je
RM1.30 je yuolssss untuk 1 tray.

So far yang dah standby dalam peti ais saya dah buatkan Puree Pear, Apple, Bubur beras perang, Pisang, Brocoli, Caroot.

Lepas dah beku, keluarkan dan masukkan dalam plastik yang boleh ziplock.
Saya letak dalam milk storage plastic brand autumz.

Kemudian bila anak nak makan, letakla 1 kiub bubur beras perang, 1 kiub carrot dan letak dlm babyFoodStorageCup tadi dan panaskan kat microwave atau food warmer (saya pakai brand Autumnz)

Besoknya tukar menu lain pulak. letak 2 kiub pisang dan 1 kiub pear ke. 
Sukahati ibubapa la kan.


Terima kasih kepada kakak ipar saya yg comel,kakhusna sebab ajarari daku tips yang super mudah ini!






Gambar curik dari Google.

Next ialah mangkuk. Saya beli mangkuk cap Pureen. 
Paling penting, dia kena ada 2 atau 3 bahagian.
Sebelah letak air, sebelah letak puri atau bubur. 
Tapi biasa lepas makan, saya dapati kedua-dua bahagian itu bagaikan tiada beza.
Air dah campur ke bubur, bubur dah campur ke air.
Normal.







Food Feeder brand KidsMe
RM30 beli kat Expo baby.
Yang ini kalau kita makan kat luar, atau nak bagi dia berlatih pegang sambil makan, bagi je la benda ni.
Saya baru berani letak pisang je dalam food feeder ni.
Pasni boleh la try letak avocado ke, apple ke kan.
Irdina memang suka kalau saya bagi makanan melalui foodfeeder ni. Kalau dia tak habis, umi die lak sambung!


Beras perang
Saya gunakan untuk buat bubur Irdina.
RM4.90 untuk pek kecik.
Berbaloi la sebab dia sorang je nak makan.
Takyah la kau beli sampai 20kg beras perang untuk bayi. Haha. Kalau nak makan seisi keluarga ok la kan.
Boleh je guna beras biasa.
Tapi beras perang memang banyakk khasiat dia. Kalau rajin, pergi la google tau. 
Saya tak rajin nak type. HAHA



Seterusnya sudah tentu, 
buah-buahan dan sayur-sayuran yang segar sepanjang zaman.
Haha




Hmm..apa lagi ek. Rasanya tu je kot.
InsyaAllah next time saya share cara buat puree tau.



Aha, yang ini untuk di sharing iz caring bersama-sama.


carta makan untuk bayi









Tahu tak (opkosla yuos tak tahu kannn), last week Irdina demam sehari selepas inject 6 bulan.
Biasa lepas inject, balik saya tuam dengan air suam bagi ubat berjalan.
Tapi haritu tak mujarab pula.
Mungkin kerana ubat 6 bulan tu kuat sangat kot
So dia pun demam siang tu. Merengek-rengek manja.
Alahai anak, nasib baik la kerja umi ni jaga awak. Kalau umi kerja pejabat ke apa, mesti umi ingat nak balik je!




kesian sangat tengok dia.
tapi kelakar pun ada tau.
dia cebik-cebik muka, makin kite peluk-peluk dia, makin kuat pulak dia merengek.
hahaha.nak manja la tuuu

Lepas dia makan, makan ubat, bagi dia susu, terus die tidur dengan coolfever di dahi.




umi baring je kat tepi dia, main-main rambut dia, pegang-pegang tangan dia...



2 jam kemudian, tu dia bangun , nampak muka umi, terus macam ni...







terus baik demam. gelak-gelak, bebel-bebel macam biasa
suhu kembali normal
alhamdulillah
anak umi kan kuat.

heee...


oh cool fever ni besar gile.. sebab tu utk org dewasa. Stok cool fever irdina sudah habis.huu








ps: Jap..lari topik kejap...Nak cakap ni, comel gila kan Nora Danish dalam iklan Mustajab Pati Halia yang baru tu.... Setiap kali ada iklan tu, mesti terstop buat keje jap, nak tengok ND yang comel. Tak macam orang ada anak pulak dia tu kan.....cun gitewww.


iols pun ada losyen mustajab pati halia ni !!







ok dah Kak Ton, entry dah habis.
Jumpa besok pula.



.

Air masak ku kini lebih bermakna.. Auwww

Antara kebaikan air masak.

1) Menguruskan badan
2) Meningkatkan kesuburan
3) Melancarkan sistem pencernaan
4) Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser
5) Perawatan kecantikan
6) Tubuh lebih segar dan sihat
7) Menyihatkan jantung
8) Ubat kepada penyakit strok



Baiklah anak-anak. Begitu lajunya penulis menaip benda yang semua orang pun sedia maklum.

Malas nak olah satu persatu, sebab yuols semua boleh mintak encik Google explain je,senang keje iols.

Eh ahkak ni type laju-laju ni mesti ada benda nak cite ni???!!!



Al-kisahnya, saya ni sejak akhir-akhir ni selalu lupa nak minum air masak. Bagaikan pokok kaktus pula daku ini. Tapi i spesis kaktus pink ada sticker hello kitty kat pasu tau!

Gejala selalu lupa nak minum air masak setiap hari telah buat cik abang bimbang, gundah kelana. Hoi typo kelana? kelana jaya ke?? Gundah gulana OK! 
Manusia perlu minum 8 gelas sehari kan? saya ni mungkin kategori manusia jadian kot sebab minum air cume 1 gelas untuk 1 hari. Tu pun air ntah apa-apa lah aku pegi minum, air kotak la, air ribena la, air coke la. 
HAAAAA Tak sihatnya pemakanan daku. Patutla Irdina pula yang naik berat badannya!!


Kadang tu bukan saya lupa pun nak minum. Tapi tak nak. Haha. pelik.com betul kan. Sampai kena paksa barulah nak minum. Aduihhhh tak elok tau adik-adik gelagat macam ni. Mempertaruhkan kesihatan.

Dah la sekarang cuaca panas. Mesti kena minum air masak at least 8 glasses per day.



So sweet cik abang gundah gulana, saya pula dapat habuannya.


HABUANNNN dari encik suami yg comel baik hati.


 Menangis air mata darah baca pesanan kat kotak tu
8 glasses of water per day ye anak-anak.



 Bahagian kepala Hello Kitty tu mampu menampung 8 gelas air saja.
Letak dalam bilik.
Suami nak check satu hari MESTI habis semua air kat kepala water dispenser tu.

Melainkan

1) main ngelat, pergi siram air melalui tingkap bilik.
2) pergi refill air masak Irdina pakai air di situ.
3) pergi cakap "alamak sy lupa ada water dispenser dalam bilik. saya telah pun minum air di dapur sepanjang hari (sambil senyum menggoda).
4) kesemua alasan di atas.

Oleh kerana kesemua alasan telah direveal disini, maka ia tidak boleh digunapakai lagi.
KAH KAH KAH



 Comelnya. Rasa nak letak air ribena je dalam ni.
Jangan kata 8 gelas.
28 gelas pun hamba turutkan.




Beg Irdina pun sebok nak enteprem . Jumpa kawan baru ke?





Pastu terjumpa pula cawan plastik beli kat Daiso ni. So boleh matching dengan water dispenser ini. See, begitu berusahanya suami nak paksa isteri minum air masak. Haha.

Tapi sebenarnya, ibu-ibu yang menyusukan bayi memang sentiasa dahaga tau. Sebab tu kena banyak minum air. Tapi saya tak kisah. Saya cuma dahagakan kasih sayang suami je auwwwwww BHAHAHA. Eh suke benar kau ni !



Dengan ini, misi meminum 8 gelas air masak setiap hari bermula dari sekarang!

Suami, i lebiu so strong! 


Kini air masak ku lebih bermakna.











oh sebelum saya terlupa. 

Saya tak tahu pulak Losyen Mustajab Pati Halia ada jual kat Giant. Haaa teruja tak teruja tak?

Lokasi: Giant Taman Permata, Ulu Kelang

Tangan penulis begitu teruja sampai buat peace lagi yawww.




Happy weekend yuols.




Selasa, 16 April 2013

Tips Memilih Warna Foundation yang tepat / hampir sama dengan warna kulit.

Benda ni paling buat kita kaum-kaum perempuan ni sentiasa pening. Macamana nak pilih warna foundation yang sesuai dengan kulit muka sendiri.

Ada tu, dah seminggu tekad nak beli foundation, sampai kedai, berdiri tegak depan deretan foundation, PENING. BLANK. Terus balik dengan tangan kosong. Pasal kompius tak tahu macamana cara pilih.


So basically, banyak je cara nak pilih warna foundation. Antaranya:-


1) Cuba pada wajah
Cara yang paling tepat dan selamat ialah terus oleskan tester foundation ke atas muka. Haa puas hati. Tapi test sikit je la. Calitkan sikit kat rahang ke kan. Lepas tu, tengok lah, kalau foundation tu meresap dan kelihatan seperti tiada foundation, maka ianya LULUS. Boleh beli!
Tapi kalau masa pergi shopping foundation tu uols da pakai mekap, sila test kaler kat bahagian tangan atau bahagian lain. Takkan tangan awak pun mekap jugak kan? HAHA

2) Tengok hasilnya di bawah cahaya matahari
Kita selalu tertipu dengan lampu neon putih kat shopping complex kan? Nampak muka wow, flawless tiada cela tiada kedut. Namun penipuan sebenar yang tak dapat dimaafkan ialah app camera 360 KAH KAH KAH. No no no no no..Nak tengok foundation kita sesuai ke tak dengan kulit, test di bawah cahaya matahari,


3) Pakai pakaian putih semasa membeli
Haha Gelak kejap. Tak sure la ni betul ke tak. Tapi macam releven jugak la. Sebab kulit kita ni sebenarnya boleh berubah ikut warna baju atau warna tudung. Macam saya, kalau pakai tudung kuning, mulalah muka nampak kusam sedikit. Tapi sejak ada kamera 360 kurangla sikit kusam tu, siap glowing-glowing gituu. HAHA. So kesimpulannya, masa nak pergi beli foundation, hindari pakaian atau tudung terang selain putih ya.












Saya memakai Perfect Sunscreen + Flawless Foundation dari Cosmoderm 
kod 02


Paling penting, sila pilih warna foundation mengikut warna kulit sendiri. Jangan ikut orang pula. Nanti yang kena gelak ialah diri sendiri, bukan orang lain. HUUU..




Nah, lihatla video ini. Bahana jika degil nak pakai warna foundation yang lebih cerah dari kulit sebenar!!





Walaupun kelakar, tapi memang ada mesej yang bermanfaat untuk dikongsi bersama. Giteww.







Okay, dah tercakap pasal Perfect Sunscreen+flawless Foundation ni, saya nak inform uols, tentang contest menariks ini. 

Contest paling menarik dan paling mudah dan semoga anda berpeluang memenangi wang tunai dan hamper produk Cosmoderm.


Cara penyertaan:

1) Beli Perfect Sunscreen + Flawless Foundation di GUARDIAN (sah kepada pembelian di guardian sahaja)
2) Dapatkan resit (cakap kat cahsier: kak saya nak resit. nak masuk contest ni hahah)
3) Hantarkan salinan resit beserta maklumat (nama, nombor telefon, IC number) dan hantar ke


        email: cabutanbertuahsunscreen@gmail.com
                              atau
        hantarkan mesej (PM) ke Facebook/Cosmoderm
                               atau
        pos ke alamat ini...."Cabutan Bertuah Kenali Warna Kulit Anda, 13 Jalan 
         Industri USJ 1, Taman Perindustrian USJ 1, 47600, Subang Jaya, 
         Selangor."






Pengumuman pemenang akan disiarkan di FB Cosmoderm pada 15 April 2013 dan 15 May 2013




.

Isnin, 15 April 2013

DIARI IRDINA: Percutian ke Penang 2013 (part 2: episod akhir)

Ralat: ini ialah entry sambungan dari entry INI



Apa khabar rakan-rakan umi saya. Baiklah. Entry part 2 ini biar saya saja yang sambung. Umi saya sibuk sikit (mata ke atas, cubit sikit lemak sendiri)




Malam itu,umi dan ayah duduk mengadap luar. Menikmati permandangan malam yang indah.
Indah ke? Mana saya tahu.
Sebab saya sedang lena tidur!



Saya letih. Saya tidur awal.
Ayah saya bawak saya jalan-jalan di pantai. Tengok ombak.
Oh saya gembira.
Sampai termimpi-mimpi kerseronokkan tersebut (hover mcm umi jugak ni!)


zzzzzzz


Tiba-tiba....

Tengah malam, bunyi bell di pintu. TING TONG.

kemudian bau makanan menusuk ke dalam hidung saya.

Saya syak, ada sesuatu telah berlaku malam itu.








 Ada ibubapa yang sedang kelaparan di situ!

Kelentang -kelentung dok potong ayam chicken chop..tak ajak saya sekali pulak tu.
wuuu
sentap i.

Tapi saya kembali tidur dengan baik. Tak mahu ganggu ibubapa yang comel itewww.




 Chicken Chop

 Nasi Goreng
siap ada satay lagi uols


Umi saya cakap, bahaya betul hotel itu. Dia punya in-House Dining 24 hours. Kalau nak tahu, menu supper dia hebat-hebat belaka!!







 Eh kejap. Lupa nak cakap. Hotel ini juga sediakan baby-cot secara percuma.
Umi saya memang macam -macam. Dah request baby cot, tapi saya tak tidur pun di situ.
Haha
Sebab saya nak tidur dengan umi dan ayah.
Bahagia sekali!






Pagi Rabu!








 Selamat pagi, Penang!

Time ni saya belum mandi lagi. 
Bangun tidur terus pergi teman umi dan ayah saya pergi breakfast di bawah.
Mereka makan macam-macam. Saya telan air liur saja.
Tak apa. Tunggu saya 1 tahun, saya request nak makan nasi lemak setiap hari!







 Saya dah mandi!

Sementara menunggu umi saya bersiap, bersolek, saya main-main dahulu di sini!




 1..2..3...senyum sambil ternganga




Ahhhh mana pulak umi saya??
tak habis lagi ke solek-solek.

bosan ni.
buat sit up jap la.

1...2..3..4....5...fuh fuh fuh..penat.
sambung next week pula la.
haha





Oooo..umi lambat siap sebab dia nak tepek sunscreen dari Cosmoderm.
yela...ayah kata sekejap lagi kami nak pergi mendaki Bukit Bendera.
Jadi, sebagai perlindungan kulit dari sinaran matahari, umi pakai sunscreen halal ini.

Tapi umi...
saya nak lindungi kulit gebu ini jugaaaaa


:(




kemain saya pegang fon umi! 
umi ajar saya bagaimana mengambil gambar sendiri depan cermin.
turunkan ilmu eh? fine la fine la...



terus kami check out dari Hotel.


berdesup menuju ke Bukit bendera.

SERONOK 
(jap, yang seronok ni pasti umi saya. Saya? Rileks sudaaa)





 Alahai. 
Ada 4 orang je beratur depan saya?
Baik takyah beratur (cakap besar )

SERONOK!!








Lepas masuk, ada pameran gambar lama-lama. 
Tapi kami tak sempat singgah sebab train dah sampai.
Budak paling seronok (umi saya), siap berlari-lari anak lagi pergi kejar tren.
Umi ni mesti jenis yang selalu tertinggal komuter kat stesen WangsaMaju!



 Tengok, ambil gambar pun tunggang terbalik.
Nak cepat punya pasal
Ni ikhlas ke tak ni ambil gambar??
umi..umi..
(HAHA)



 Umi saya sambil berlari kejar tren, sambil ambil gambar.
Jadilah gambar blur macam ni.
Owl Museum kami tak sempat nak terjah. InsyaAllah next time pula (ayah cakap)




 ambil tempat masing-masing.
Ayah kena pegang saya. Sebab umi saya eksaited tahap dahsyat. 
Khuatir umi tak hiraukan saya pula nanti.



Umi minta tolong seorang kakak disitu untuk ambilkan gambar kami semua.
Errr.......Tapi gambar ni blur.
Kakak tu pun eksaited jugak kot nak naik tren sampai gegar-gegar tangan. Boleh la geng dengan umi saya.
>_<



 Umi, macam lama je lagi tren ni nak bergerak.





 Ok. Tren dah jalan.
Saya nampak cool di samping ayah kesayangan saya, kan? 








 Yup. Ada perumahan di atas bukit ini.





 Bila tengok balik gambar ini, saya rasa bersalah pula terhadap umi.
Mesti umi kecik hati sebab saya buat muka bosan.
Lama betul nak sampai atas la umi. Lambat betol!!
Sorry umi. Biar umi je la teruja sorang-sorang k.



 Tren berhenti di stesen Gombak.
Haha takla.
Stesen ni pengunjung tak boleh turun. Hanya untuk staf dan penduduk sahaja.
So kita sambung lagi naik atas!!





 akhirnya berjaya juga sampai di Puncak Alam. 
Eh Puncak Bukit Bendera la.




 Kewl kan.
Warna warni



 Mari abadikan gambar di sini.
Nanti bila saya sudah tua, saya akan tunjukkan gambar ini kepada suami dan anak saya.
Pada masa itu, pakaian yang umi saya pakai ni mesti dah jadi fesyen oldskool.
Walaupun sekarang ni, fesyen tie-dye skirt macam baru nak up balik, kan?
HAHA





 so hot!!




 ok gayat!
Jangan pandang belakang tau, umi.




umi, kita panas la umi (sambil buat muka)
LOL



 masing-masing tak nak bagi nampak muka paling besar.
Last-last ibubapa letak muka anak paling depan.
Maka, saya lah yang terpaksa show off muka bulat ni tauuu!

Walaupun gambar ini nampak serabut, tapi ini tak apa.
Asalkan ada gambar kami sekeluarga, ia sungguh comel.
(senyum)




 Kami tak lama pun di atas tu. Sebab cuaca adalah panas.
Ditambah pula saya ni jenis tak boleh berpeluh.
Habis ketiak, celah-celah lemak lengan semua basah berpeluh!
Padahal umi saya dah letak bedak serap air banyak-banyak pun masih tak mampu kawal peluh saya ini.


Gayat tau masa nak turun.
Tapi umi saya sempat buat Keek lagi.
Kalau nak tengok muka teruja umi dan muka saya yang bosan tu bolehlah terjah Keek umi saya.







 Babai Penang Hill.
Ayah kata InsyaAllah akan ke Penang lagi lepas ni sebab banyak tempat menarik di sana yang kami tak sempat nak explore.


Lepas tu kami terus menuju ke Feri.
Nak tinggalkan Penang, dan menuju ke Jitra pula.
(Jitra tu kampung wan saya..kiranya rumah moyang saya la)








 First time naik feri ni.
Teruja. Tapi saya tak tahu lagi macamana nak buat ekspresi muka teruja.
Umi, sila tunjuk ajar!



 so weols turun.
Dan terus berjalan ke bahagian depan feri!




 Laut cantik. Laut cantik!
Menikmati angin bertiup ke muka masing-masing.




Lawa pula effect gambar guna app Camera 360 (HDR) ni kan?








 Umi paling teruja antara kami bertiga.
Tak apa. Tak apa. Bagi chance la.
LOL

Tenkiu umi dan ayah bawa saya pergi pantai, naik bukit Bendera, naik feri.
Saya percaya, kasih sayang umi dan ayah terhadap saya setingginya langit, sedalamnya lautan.
Saya sayang umi dan ayah saya!





Now dah pergi tinggalkan Pulau Pinang! sobs sobs sobs

Kemudian kami singgah sebentar di Sunway Carnival Mall sebab umi dan ayah nak lunch dulu.

Pastu teruskan perjalanan ke Jitra.






Namun hujan begitu lebat. 
Ayah terpaksa masuk ke simpang Sungai Petani. 
Stop kejap sambil tunggu hujan reda.. sebab bahaya untuk drive dalam keadaan tak nampak jalan!

 Time-time hujan cenggini, best jugak kalau termenung berangan dapat makan rojak dan cendol.
(tengok kaki irdina!)



Hujan iz time to sleep.
Umi borak-borak dengan ayah. Saya pula yang mengantuk.
Terus tidur dengan nyenyak.




Sampai Jitra dalam pukul 5 lebih.
Mandi, rehat.



Malam umi bawa saya lepak di KFC Jitra.
Sebab kawan-kawan umi nak berjumpa dengan saya!

Setiap kali umi balik Jitra memang umi akan berjumpa dengan Kak Aya dan rakan-rakan yang comel itu.
Sejak saya belum wujud lagi, kemudian masa saya dalam perut umi, dan lepas saya lahir, Kak Aya pasti akan jumpa dengan umi saya di KFC Jitra ini. Memang dah jadi port weols semua.
So sweet kan..Haha
Tenkiu kakak-kakak semua yang jumpa saya. 
Tapi malam tu saya mengantuk awal, tu yang mengamuk sikit.









sebelum tidur, umi pakai losyen mustajab pati halia haruman jasmin.
saya pakai gel herba penghalang gigitan serangga.

Hasilnya, umi tak kena gigit nyamuk pun. Nyamuk semua pergi kat saya dan gigit sekuat hati.
Maka, besok pagi umi pandang saya lalu menjerit "Ya ALLAH..anak umi!!"
Ada kesan gigitan nyamuk di pipi kiri dan dahi saya.

Redhooo je la.
Gel herba untuk bayi yang umi saya beli tu nampa sangat tak berkesan. Pegi buang saja lah umi! 
(sambil garu-garu pipi)





Khamis pagi-pagi terus bertolak pulak ke KL. 


Ini percutian keluarga yang menyeronokkan.

Oh, ayah janji nak bawa saya dan umi pergi bercuti lagi bulan depan.
Yayyy
 Harap-harap umi dapat belikan baju mandi Hello Kitty secepat mungkin tau untuk percutian seterusnya!