Sabtu, 31 Ogos 2013

ada entry raya 2013 pada akhir bulan raya pffft

Nak dekat sebulan juga tak update blog.
Banyak azam sempena lepas raya ni. Haha. Tiba-tiba tak payah tunggu tahun baru pun, dah ada azam.
Kau boleh ada azam bila-bila masa hokay, Dik Non. Tak salah pun. Malahan bagus dari segi motivasi diri. Contohnya, harini makan banyak, besok berazam nak makan sikit. Kan tak perlu tunggu tahun 2014,baru nak berazam kan? blablablablabla patutla tak payah update blog wahai nurulain8888, skrg penulisan dah tahap merapus.

Nak cerita pasal raya pun dah basi. Dah tak ingat pon apa terjadi malam raya dan pagi raya. Hanya ketupat rendang dalam ingatan.


Tapi paling diingati, raya tahun ni bertiga.

Kenangan paling manis raya tahun ini juga ialah sebenarnya Irdina ada 3 pasang baju kurung raya dan 1 pasang kebaya. Namun, yang muat di pagi Aidilfitri hanya 1 helai saja. Tu pun baju kurung yang perlu di gunting di bahagian leher.

Jangan salahkan emaknya kerana salah memilih size. Size dah beli yang besar, tapi anak berbadan lebih besar dari usia namun tetap ALHAMDULILLAH.

Tak apa nak, yang tak muat tu ummi simpan elok-elok bagi adik perempuan kamu pakai pula lepas ni *sambil usap-usap rambut Irdina* *dah kenapa buat babak drama AstroMustika ??*



 Baju raya pertama Irdina.
Beraya di Jitra dulu, baru ke Johor.
Alhamdulillah sepanjang di Jitra Irdina tak kena gigit nyamuk. Nyamuk semua jenis makan saman kali ni.
Kalau tak, pasti merah-merah badan dan muka Irdina, kena serangan bertubi-tubi nyamuk.
>.<





 Raya kali ni simple-simple je. Paling simple rasanya kot.
Tahun ni baju raya saya sepasang je yuols.
Berbanding tahun-tahun sebelumnya, minimum 5 pasang, 
 Baju kurung moden la, baju kurung tradisional la, baju kurung poprock la, baju kurung kontemporari la, baju kurung bertingkat-tingkat la, baju kurung peplum Cikgu Norkiah la, baju kurung pahang la, baju kurung Johor la, baju kurung kedah la, baju kurung Melaka la, baju kurung cotton la.
  Tu baru baju kurung
Nak saya listkan baju kebaya lak? TOKSAHHH..sampai besok pun tak habis.

Bagaimana kejadian begini boleh terjadi?
Iols ni mak-mak la (sambil berdiri tegak dan tepuk-tepuk dada). Mak-mak mane kesah recycle balik baju raya tahun lepas ke ape kan. Apeadehalllll 
HAHA

Actually, tak sempat nak pegi carikla.
Lagipon maybe sebab saya masih lagi fully BF Irdina, so kalau nampak baju raya anggun-anggun pun buat sakit hati jiwa raga je sebab tak sesuai dipakai untuk ibu-ibu menyusu bayi.









Hari raya pertamaku banyak masa dihabiskan dengan meneman Irdina tido petang dalam bilik beraircond.
Haha!
Irdina ni jenis cepat berpeluh, so kalau ada aircond memang macam buku bertemu ruas la.
Hasilnya, TERBONGKANG









Sabtu, 3 Ogos 2013

bebel jap



Tadi pergi berbuka puasa dengan rakan-rakan ayah mertua di Mariott Putrajaya. Sepanjang Ramadhan tahun ni, baru sekali ni berbuka di luar. Aritu berbuka puasa dengan fmly saya juga, tapi kami bukan berbuka masa-azan-mahgrib-memang-dah -ada-di-restoren.. Haritu weols lepas selesai solat maghrib sume baru berkumpul dan makan beramai-ramai dengan gembiranya sampai anak-anak semua dah mengantuk!


Tapi harini ok la. semuanya under control. Sementara saya solat mahgrib tadi, anak di jaga oleh ayahnya atau pun adik dan kakak ipar atau ibu mertua saya. Oh semua sangat helpful!

kemudian, ummi makan, irdina pun makan sekali. Tapi makan buah-buahan saja. No tandoori, no gulai kawah for you, anak!










Sejuk hati ummi tengok dina pakai baju kurung. 

baju kurung irdina ni lama dah beli, tak plan nak pakai masa hari raya pertama nanti pon, so boleh la pakai dulu tadi!

baju hari raya pertama irdina baju kurung jugak, tapi kaler purple. Heee...murah rezeki Irdina tahun ni ada 3 pasang baju kurung. Alhamdulillah. Tapi tapi tapi, kena cari material baju yang sesuai untuk dia, sebab anak saya ni jenis kuat berpeluh, senang berpeluh!



Yeah, bercakap pasal raya, harap tiada insiden tumpahan airmata mcm tahun pertama beraya dengan suami. Haha.Rindu mak kat jb, malam raya (di kelantan pada masa itu) duduk dalam bilik gelap sorang-sorang, orang seronok main bunga api, aku nangis bawah bantal, suami datang pujuk main bunga api sesama. lap air mata, pergi join bakor meriam!


Tahun ni insyaAllah beraya di Jitra dulu, kemudian raya kedua baru bertolak balik ke Johor. 




Ni raya tahun lepas, raya kedua dah tercongok kat London. Pun nangis jugak, sebab tak puas makan ketupat rendang, jangan lupakan peninggalan nenek zaman berzaman--- nyanyi!




bayi yang sangat rajin buat kuih raya.
dia pun sibuk nak kelentang-kelentung kat dapur 




selamat hari raya.

sudah mengantuk. zzzz



btw: saya pakai jubah lace dna maggie shawl dari Calaqisha. Jubah tu BF friendly, ada 2 zip di depan. Lepas tu, lengan dia walaupun fit, namun ada zip, mudah untuk ambil wudhuk. 
Lepas tu, paling best, bila berjalan, langsung tak terpijak kain. Maksudnya kain dia punya flow bila berjalan, memang ala-ala princess i tell you!
Hasben pun siap puji tadi, siap kembang semangkuk lagi iols..lagi kembang hati sebb dapat greenlight bli lagi jubah ni. yuhuuu!


Antara azam bulan puasa ni ialah nak banyakkan pakai skirt atau jubah. Sebab diriku mcm dah tak berapa sesuai pakai seluar. 
Berat dah 37kg dik non....tak sempat nak gemuk time raya.
Tak apalah, berusaha untuk gemuk lepas raya nanti la pulak kan!

bagilah tips nak gemuk please please please.
kite dah buntu dah. dah siap marah dan warning lemak dah supaya jangan pergi. tapi.....